Gå til sidens hovedinnhold

Vekter voldtok gjest på utested – fikk skjerpet straff

Kvinnen var så beruset at hun ikke kunne ta vare på seg selv. Likevel hadde vekteren samleie med henne. «Et veloverveid overgrep», konkluderer Borgarting lagmannsrett.

Ifølge tiltalen mot vekteren i 30-årene voldtok han en kvinnelig gjest på et utested i sentrum tilbake i romjulen 2017. I fjor sommer ble han dømt til fengsel i tre år og fem måneder i Oslo tingrett.

Mannen anket dommen og i begynnelsen av mars ble det holdt ny rettssak i Borgarting lagmannsrett.

I dommen som falt tidligere denne uken, er det gjengitt hvordan fornærmede var så beruset den aktuelle natten, at hun først ikke slapp inn på utestedet der vekteren jobbet. Hun fikk imidlertid komme inn etter hvert fordi tiltalte kjente henne fra tidligere.

Han tok henne deretter med til et avlåst rom, der han hadde samleie med henne.

«Helt borte»

Videre beskriver dommen hvordan fornærmedes bror forsøkte å komme i kontakt med henne, men at han ikke fikk svar. Da han til slutt fant henne inne på utestedet, var hun «ute av seg og helt borte». Da de forlot, fortalte kvinnen at vekteren hadde hatt samleie med henne.

Selv nektet han først for det, før han senere erkjente det i politiavhør noen dager senere. Han hevdet imidlertid at det var frivillig.

Les også

Seks 17-åringer tiltalt for grov voldtekt av jente

Borgarting lagmannsretten er av en annen oppfatning: De kommer til at kvinnen var så beruset at hun var ute av stand til å motsette seg handlingen, og at tiltalte forsto dette.

«Lagmannsretten også lagt vekt på at det ikke var noe i situasjonen som tilsa at fornærmede bevisst ville ha samleie med tiltalte», heter det i dommen.

Tre og et halvt år

Til spørsmålet om straffeutmåling, mener retten at det er skjerpende at tiltalte var vekter på utestedet og benyttet stillingen til å skaffe seg tilgang til et låst rom der overgrepet kunne skje.

«Handlingen fremstår som et veloverveid overgrep mot en sterkt beruset ung kvinne», står det i dommen.

Samtidig innrømmes mannen noe straffereduksjon fordi saken har hatt lang liggetid etter at den var ferdig etterforsket våren 2018. Likevel kommer lagmannsretten til strengere straff enn tingretten: Tre og et halvt år.

Mannen må også betale oppreisning til fornærmede på 150.000 kroner.

Les også

Voldtektsmann løslatt fra fengsel – begikk ny voldtekt en måned senere

Kommentarer til denne saken