– Det er en fantastisk tillitserklæring å få så mange av stemmene når det er så mange gode kandidater. Det er bra for partidemokratiet at vi har en slik avstemning, og særlig at så mange velger å bruke tid på å stemme, sier Hermstad til Avisa Oslo.

Dersom Oslo MDG får viljen sin, vil følgende personer utgjøre de 10 øverste plassene på valglista til MDG under neste års lokalvalg:

Plass Kandidat Stemmer
1 Arild Hermstad 358
2 Sirin Stav 323
3 Einar Wilhelmsen 247
4 Eivind Trædal 233
5 Sabina Syed 204
6 Rauand Ismail 154
7 Anna Kvam 152
8 Sigrid Heiberg 150
9 Almaz Asfaha 144
10 Arne Haabeth 101

Altså er det Hermstad som er fylkeslagets favoritt til å stå øverst på lista. Han er godt fornøyd med å ha blitt stemt frem av såpass mange. Han er også svært fornøyd med de øvrige navnene på lista.

– Vi kommer til å få en utrolig bra liste med så mange spennende og modige politiske profiler som har stilt seg til disposisjon for å gjøre Oslo til verdens ledende miljøhovedstad og gjøre byen varmere og mer inkluderende.

Varsler kamp om førsteplassen

Også andreplasserte Sirin Stav, som til daglig er byråd for miljø og samferdsel, er fornøyd med resultatet. Hun uttaler følgende til Avisa Oslo:

– Det er veldig jevnt om den øverste plassen, så dette blir spennende. Jeg er topp motivert for å drive valgkamp og fortsette arbeidet med å gjøre Oslo til en grønnere, mer inkluderende og mangfoldig by.

– Varsler du med dette kamp om førsteplassen?

Ja.

Tredjeplass og finansbyråd Einar Wilhelmsen er glad for å havne på en tredjeplass. Han mener plasseringen viser høy tillit blant medlemmene.

– Vi har veldig sterk liste om mange dyktige folk. Jeg var med å lede valgkampen der vi vant i 2019, og forhandlet fram byrådserklæring. Når man er finansbyråd er det tøffe runder med vanskelige valg, prioriteringer og forhandlinger hele tida. Den erfaringen trenger vi helt på toppen av lista. Det blir et spennende nominasjonsmøte i høst. Jeg klar for neste runde.

På spørsmål om han fortsatt vil ha førsteplassen, svarer også Wilhelmsen «ja».

- Klart det, tilføyer Einar Wilhelmsen.

Kun en rådgivende avstemning

Uravstemningen, der Oslo MDGs medlemmer har stemt på hvem de vil ha som toppkandidat foran 2023-valget, er kun rådgivende. Resultatet er altså å anse som et innspill fra fylkeslaget til nominasjonskomiteen.

Partiets nominasjonskomité kommer til å ta resultatet med seg videre i arbeidet fram mot komiteens innstilling til Oslo MDGs årsmøte, der partiets medlemmer igjen vil ta stilling til innstillingen.

MDG har gått fram i Oslo de siste to lokalvalgene. I 2015 kom de inn i byråd med 8,1 prosent av stemmene, før de ble valgets store vinner fire år senere med hele 15,3 prosent. Ved begge disse valgene var Lan Marie Berg partiets store profil.

Berg ble valgt inn på Stortinget i fjorårets valg der MDG endte opp med 3,9 prosents oppslutning på landsbasis og 8,5 prosent av stemmene i Oslo.

Bergs partifeller sitter for øyeblikket i byråd sammen med SV og Ap.

Avisa Oslo kjenner imidlertid til at flere av MDGs sentrale politikere er åpne også for byrådssamarbeid med Venstre, slik som MDG-nestleder Arild Hermstad i intervjuet under: