Gå til sidens hovedinnhold

Varsler drop-in-vaksine for 16- og 17-åringene

Fra mandag 6. september kan alle innbyggere i Oslo født i 2004 og 2005 få drop-in-vaksine på vaksinesenter med ledig kapasitet.

Det bekrefter leder for vaksineprogrammet i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe, til Avisa Oslo:

– Fra og med mandag 6. september vil alle vaksinesentrene åpne for drop-in vaksinering av innbyggere født i 2004 og 2005. Ved drop-in kan man få hjelp til å sette opp vaksinetime, eller få vaksine på stedet hvis bydelen har ledige timer, sier Lindboe.

Flere 16- og 17-åringer har allerede fått tilbud om vaksine, og det er åpent for at de kan registrere at de vil ha vaksinen.

– Det er nå åpnet for at innbyggere født i 2004 og 2005 kan registrere seg for vaksinasjon i Oslo. Disse vil kontaktes med tilbud om første ledige time for vaksinasjon i egen bydel. I tillegg har enkelte bydeler startet å tilby vaksinetime til innbyggere i denne aldersgruppen ved å kontakte innbygger per telefon. Dette gjelder kun i bydeler hvor de har kapasitet og ledige doser, sier Lindboe.

God vaksinedekning

Per 30.08 har 532.597 innbyggere over 18 år fått minimum 1 vaksinedose. Det tilsvarer i overkant av 87 prosent, viser tall fra Helseetaten.

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, har tidligere uttalt at Oslo har et mål om å få 90 prosent vaksinedekning blant voksne over 18 år.

Les også

Slik skal Oslo masseteste alle barn og unge

Massetester barn og unge

Fredag varslet Raymond Johansen at Oslo nå vil innføre massetesting av alle barn og unge i skolealder. Det vil si alle elever fra 1. klasse på barneskolen til 3. klasse i videregående skole.

– Nå starter vi massetesting to dager per uke av alle i skolen. Det skal gjøres gjennom en rask og effektiv hjemmetest, sier Johansen.

Barna skal få utdelt testene i sin barnehage eller skole. Johansen sier at det jobbes med å få dette systemet på plass så raskt som mulig. Det vil ifølge Johansen være en voldsom lettelse for teststasjonene, som den siste tida har vært sterkt presset.

– Det kommer åpenbart til å avlaste. Pålegget vi har om å ha fem prosent kommer vi til å holde, sier Johansen.

Her er det størst økning

I forrige uke ble det registrert flest smittetilfeller med smittested «Barnehage/skole – barn/elev» i Oslo (659 tilfeller).

Antallet smittede har mer enn doblet seg på kort tid. Mens det ble registrert 928 smittetilfeller i uke 33, ble det registrert 2284 smittetilfeller i forrige uke.

– Størst økning har det vært blant 10–19-åringene fra 263 til 1 011 tilfeller, opplyser Helseetaten i sin ukentlige statusrapport.

Det kommer også fram at halvparten av barn og unge under 20 år ble smittet i barnehagen eller skolen.

Les også

Synne (15) ble sengeliggende av koronasmitte: – Mange trodde de bare skulle få vondt i halsen

Smitten økte mer enn man forutsa

Det har ikke vært like høyt smittetrykk siden uke 11, altså mellom 15. og 21. mars i år. Da fikk 2461 innbyggere i Oslo påvist koronasmitte. Etter det var smittetrenden nedadgående lenge.

I slutten av juni var smitten på et bunnivå. Kun 121 personer fikk påvist smitte den uka. Dette var på nivå med de første ukene av pandemien i 2020.

Etter skolestart har man derimot sett en kraftig oppgang i antall smittede.

– Smitten har steget mer etter skolestart enn analysene til de nasjonale myndighetene tilsa, og smittetallet er så høyt at vi og en rekke andre kommuner i forrige uke ba om endringer i de nasjonale kravene til hvordan kommunene skal teste skoleelever og spore koronasmitten, sa byrådsleder Raymond Johansen onsdag morgen.

Les også

– For mange, så er det faktisk bedre å bli litt syke, enn å bli isolert fra vennene sine igjen

Endrer prioritering i TISK-strategien

Fredag kom en avklaring fra Helsedirektoratet og regjeringen om hvordan kommunene skal prioritere TISK-strategien.

Helseminister Bent Høie oppsummerer ovenfor Avisa Oslo de nye rådene til kommunene slik:

– Prioritere vaksinering og prioritere smittesporing og TISK-arbeidet. Der har vi i samarbeid med kommunene sett på hvordan vi kan finne bedre praktiske løsninger for å utnytte smittesporing- og testingskapasiteten sin best mulig. Det er det som brevet i dag svarer på, slik at kommunene opplever at de har både meg og helsemyndighetene i ryggen når de skal gjøre disse endringene, sier Høie.

Les også

Bydelsoverlege ut mot regjeringen etter flere smitteutbrudd blant unge: – De har løpt fra ansvaret sitt

Kommentarer til denne saken