Gå til sidens hovedinnhold

Varsku fra nødetatene: Flere gressbranner lørdag

Brannvesenet har rykket på så mange som seks gressbranner i Oslo lørdag. En av dem svidde av 200–300 kvadratmeter.

Lørdag ettermiddag fikk nødetatene melding om en stor gressbrann på Haugenstua. Brannvesenet fikk slokket brannen relativt kjapp, men ikke uten at den rakk å brenne ned et område på inntil 300 kvadratmeter.

Samtidig som Meteorologisk institutt sendte ut gult farevarsel på grunn av høy fare for skogbrann i Oslo-området, har Oslo brann- og redningsetat (OBRE) hatt seks gressbrann-oppdrag i løpet av dagen.

– Det har vært litt, ja, kommenterer Tor Audunhus på 110-sentralen ved OBRE.

I løpet av kveldstimene har de også rykket ut til ulike parker i Oslo for å slukke bål og branner i søppelkasser.

Obs på engangsgriller

Brannvesenet har følgende oppfordring til oslofolk som ferdes ute nå som det blir varmere i været:

– I utgangspunktet er det totalforbud mot åpen ild i marka. Du har riktignok anledning til å tenne et lite kaffebål dersom du er helt sikker på at det ikke brenner noen andre steder enn i bålet. Da må du slokke det ordentlig, sier Audunhus og legger til:

– Det gjelder også engangsgriller.

Politiet har bistått brannvesenet på noen av gressbrannene lørdag, blant annet den på Haugenstua. Også herfra ser de grunn til å minne om forbudet mot åpen ild i skog og mark.

– Det er viktig at man overholder det. Dersom man bruker engangsgrill på offentlig sted, eller andre steder der man ferdes, må man bruke tilegnet container for å kvitte seg med den. Generelt vil vi oppfordre folk til å ta hensyn. Det begynner å bli tørt. Det betyr at det er fare for at det kan bli noe mer ut av en liten flamme, selv med en engangsgrill, sire Tor Grøttum, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

Nesten 200 gressbranner

Hittil i år er det rapportert om 194 gressbranner og 26 branner i skog og mark. Det opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB.

– DSB overvåker skogbrannfaren løpende, og i perioder med stor skogbrannfare setter DSB flere helikoptre i beredskap rundt om i landet, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Skogbrannhelikopteret, som er stasjonert på Torp utenfor Sandefjord, er i fast beredskap i perioden 15. april til 15. august.

Les også

Torsdag starter bålforbudet. Men det finnes unntak du kanskje ikke var klar over

Kommentarer til denne saken