Gå til sidens hovedinnhold

Vårrengjøringen er i gang: Her taues den 16. bilen på Vålerenga i dag

Bare i løpet av formiddagen var 20 bøter skrevet ut og 15 biler tauet vekk fra Vålerenga i forbindelse med kommunens årlige vårrengjøring tirsdag. Driftsleder i Bymiljøetaten sier de forventer et totalt antall tauinger på rundt 2000 de neste to månedene. 

– Dette kommer like overraskende som snøen på folk, hvert eneste år, sier driftsleder i Bymiljøetaten Svein Erik Opøien til AO.

Fram til slutten av mai vil kommunen, som alltid, gjennomføre sin årlige rengjøring av Oslos gater. For å kunne vaske ordentlig kan det ikke stå biler i veien under vaskingen.

Kommunen setter derfor opp varselskilt minst 24 timer før rengjøringen starter, så folk har mulighet til å flytte bilene sine.

Dette er det imidlertid ikke alle som får med seg, og kan bli en ubehagelig overraskelse for både lommeboka og den kjente hverdagskabalen som går opp for mange ved å ta bilen i bruk.

Biler som ikke blir fjernet i tide risikerer nemlig ikke bare parkeringsbot, men også å bli tauet vekk. Borttauing av personbil vil føre til et gebyr på 2700 kroner.

Les også: Nå starter vårrengjøringen av Oslos gater – sjekk når du må flytte bilen

– Kaotisk

– Det er enormt mange folk som enten ikke har sett skiltene eller som ikke får flyttet bilene sine. De parkeres et annet sted, og det har ikke blitt flere parkeringsplasser, så det er litt sånn kaotisk, sier Opøien i Bymiljøetaten.

Da AO møtte driftslederen i Opplandsgata på Vålerenga tirsdag, forsøkte han å komme i kontakt med en ny bileier som ikke hadde flyttet bilen sin. Han kunne da opplyse at de allerede hadde vært nødt til å taue vekk 15 biler i området.

Ifølge Opøien er det ikke noe nytt.

– Nå har jeg drevet med dette hvert eneste år, og jeg ser ingen bedring, sier han.

Videre forteller han at de prøver så godt de kan å kontakte bileierne så de slipper å få bilen tauet, men at det ikke alltid er like lett.

– En del er ikke å finne på nummeropplysningen, og mange er redd for å ta telefonen når det er et anrop de ikke kjenner. Vi har funnet ut at det er enklere å få folk til å komme og flytte bilene sine når vi sender SMS med bilde av bilen. Men det er veldig mange som ikke kommer selv om vi får kontakt med dem også, dessverre.

Hadde de ikke måtte bruke så mye tid på å kontakte folk og taue vekk biler, kunne vårrengjøringen vært unnagjort mye raskere, poengterer han.

Mellom 2000 og 2300 borttauinger

Ifølge Opøien har tallet på biler som årlig blir tauet vekk i forbindelse med vårrengjøringen ligget stabilt på mellom 3000 og 3300 biler. De siste to årene har de imidlertid sett en markant bedring på cirka 1000 færre, noe driftslederen tror skyldes flere sykkelfelt og fjerning av parkeringsplasser.

Steder hvor det er spesielt vanskelig for rengjøringspatruljen å komme til er ifølge Opøien Frogner, Majorstua og Grünerløkka, der det er stor tetthet i utgangspunktet.

– Der vil det naturlig nok være mest trafikk til og fra inntauingstomta, sier han.

Hvis bilen er tauet inn kan du hente den i Ulvenveien 90 hele døgnet. For å hente kjøretøyet må du vise legitimasjon og betale inntauingskostnader, opplyser Oslo kommune.

Finn ut når din gate vaskes

For å unngå bortauing eller parkeringsgebyr, oppfordrer kommunen folk til å sjekke om det er kommet opp nytt skilt én gang i døgnet. Du kan også gå inn på denne siden og søke opp adressen din for å se planlagt dato og tid for når det vil skje hos deg.

Kommunen kommer dog med et forbehold om at planene vil kunne endre seg etter hvert:

– Det er alltid skilting i gata som er gjeldende. Alle gatene er ikke lagt inn ennå. Vi oppdaterer etter hvert og endringer vil også kunne skje. Alt oppdateres fortløpende på nett, skriver pressekontakt Guro Birkeland Tangen i Bymiljøetaten.

Kommentarer til denne saken