– Jeg mener at det som er hovedproblemet i Oslo, er ikke at det er masse leiligheter som står tomme. Jeg tror det er viktig av oss alle, også SV, å fokusere på det som er problemet – ikke på avsporinger.

Det sier varaordfører Abdullah Alsabeehg (Ap) til Avisa Oslo lørdag.

Og hovedproblemet, det mener Alsabeehg først og fremst er at det bygges for få boliger i hovedstaden.

– Vi ønsker å få opp takten. Men det er veldig avhengig av et godt samspill med bransjen. Bransjen melder om noen utfordringer som vi må gå inn å høre. Hovedoppgaven er å bygge flere boliger.

SV-gruppeleder Elvevold viste fredag til at det meldes om at det er en økende trend at bemidlede mennesker kjøper leilighet for å bruke som «hytte» i byen. Derfor ønsker han og SV å vurdere muligheten for boplikt i Oslo.

– Jeg vil anta at det å ha tomme leiligheter er ikke det største problemet akkurat nå. Vi må rydde opp i boligdiskusjonen. Mange foreslår ting som ikke vil ha særlig effekt, mener Alsabeehg.

Det finnes ingen offentlig statistikk over hvor mange leiligheter som blir brukt som hytter, eller som står tomme, i Oslo.

Vil ikke ha et «vanskelig system»

– Men hvis dette med tomme leiligheter er et problem, kan ikke et enkelt tiltak som boplikt være med å løse dette problemet, og frigi flere leiligheter?

– Erfaringen man har med boplikt, også fra andre steder, er at man fyller en erklæring. Det er lite kontroll på om man oppfyller den eller ikke. I små lokalsamfunn vil man kanskje ha en form for kontroll, men i Oslo vil det være mulig å få full kontroll på hvor folk bor til enhver til, svarer varaordføreren.

Og legger til:

– Vi må ikke bygge opp et system som er veldig vanskelig å kontrollere og følge med på.

– Så hvis SV kommer med et forslag om boplikt, vil ikke Arbeiderpartiet støtte det?

– Vi har vår egen programprosess nå, så hva vi ender med nå an jeg ikke si noe om. Men det er jeg er opptatt opp er å ha fokus på det viktige tiltakene. Tiltak som øker boligbyggingen i Oslo.

Alsabeehg viser også til at SV for en stund vil opprette en egen boligbyråd.

Dette mener han er et annet eksempel på «avsporing».

– Vi har allerede en boligbyråd, det er byutviklingsbyråd Hanna Marcussen, sier Alsabeehg.

Ber Ap ha åpent sinn

Ola Elvevold er ikke enig i innvendingene til Alsabeehg.

– Selvsagt må vi bygge mer. Men en politikk som utelukkende fokuserer på det, det har vi prøvd i årevis. I mens øker urettferdigheten på boligmarkedet. Et litt mer åpent sinn tror jeg ville tjent Ap godt, sier han.

Han mener også at problemene varaordføreren skisserer er overdrevne.

– Å kontrollere at en boplikt etterfølges tror jeg er fullt mulig. For eksempel med en egenerklæring sammen med en gyldig utleiekontrakt. Tilfeldige stikkprøver kan også vurderes.

Rødt-politiker vil vrake bolignormen

Rødts gruppeleder i bystyret Eivor Evenrud er på sin side ikke uenig med Elvevold. Hun mener imidlertid at det er andre grep som også bør tas.

– Hva skal vi gjøre? Opphev leilighetsnormen, skriver hun på på sin Facebook-side.

Leilighetsnormen er regelen som sier at alle nye leiligheter i bydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen må være minst 35 kvadratmeter store, og at 40 prosent av alle leiligheter må være minst 80 kvadratmeter.

Dette er lite effektivt, mener Evenrud.

– Normen sikrer absolutt ikke at det er familier som blir boende i leilighetene bare man bygger stort nok. Leiligheter over 35 kvadratmeter sikrer ikke bedre bokvalitet for en eneste student eller ung voksen. De færreste har råd til å leie der uansett.

Hun kommer derfor med følgende forslag:

– Opphev leilighetsnormen, men innfør boplikt (fiks gjerne loven så plikten følger eier) på leiligheter under 50kvm!

LES OGSÅ: