10. januar 2020 ble 21 år gamle Halil Kara drept med ett pistolskudd i hodet på kloss hold utenfor gatekjøkkenet Prinsdal Grill i Søndre Nordstrand.

I august ble tre unge menn dømt for drapet, som aktor karakteriserte som en ren henrettelse, eller medvirkning til det: En 22 år gammel mann som løsnet det dødelige skuddet, en annen 22-åringen som overleverte våpenet til ham og en 20 år gammel mann som var til stede i en bil like ved.

Allerede ferdigsonet

Siden dommen i Oslo tingrett har påtalemyndigheten vurdert at bevisene mot 20-åringen ikke holder for å tiltale ham for medvirkning til drap. Det til tross for at tingretten dømte ham til syv års fengsel.

Istedenfor ble det tatt ut ny tiltale mot ham, nå for grove trusler i forbindelse med drapet på Halil Kara. I tiltalebeslutningen har påtalemyndigheten lagt til grunn at 20-åringen ikke medvirket til selve drapshandlingen, men i opptakten til skuddet.

Det er Borgarting lagsmannrett enig i, da de tirsdag avsa dom i saken.

Her dømmes 20-åringen i tråd med tiltalen til fengsel i syv måneder. Mannen slipper imidlertid å sone, da han allerede har sittet 630 dager i varetekt.

– Riksadvokaten og jeg har lik påstand om det. Saken hans skal dermed avsluttes i lagmannsretten, sa mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB før rettssaken.

«Folk skal ned»

De to andre mennene som ble dømt for drapet på Prinsdal, har for øvrig anken tingrettsdommen. De ble dømt til henholdsvis 13 og elleve års fengsel. Ankesaken er berammet for lagmannsretten fra 8. juni.

Da saken gikk i tingretten i mai i fjor kom det frem at påtalemyndigheten mente at drapet på Kara ikke var tilfeldig, uten at de har klart å finne noe entydig motiv for at nettopp han ble skutt.

I retten dokumenterte statsadvokat Irlin Irgens en rekke meldinger mellom aktører i det som er omtalt som Holmlia-miljøet – både før og etter drapet.

«Folk skal ned», blir det skrevet i en gruppechat mellom flere personer på den krypterte appen Wickr to dager før drapet.

22-åringen som løsnet skuddet, har på sin side forklart at han kun ville true en person i Karas omgangskrets – ikke drepe noen.