Politiet fikk klokken 01.14 natt til lørdag meldinger om at en mann hadde avfyrt flere skudd ved Kristian IVs gate og Rosenkrantz' gate.

Politiet var raskt på stedet og fikk kontroll på den nå siktede 42-åringen, bare fem minutter etter meldingene kom klokken 01.19. Videoer og bildet fra stedet viser flere politifolk som ligger over mannen i gata.

Lørdag morgen er 42-åringen siktet for drap, drapsforsøk og terror:

– Vår samlede vurdering er at han ville skape frykt i befolkningen, sier politiadvokat Christian Hatlo på en pressekonferanse klokken 09 lørdag morgen.

Vedkommende er norsk statsborger, og er kjent for både politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.

– Han har noen domfellelser med bæring av kniv, narkotikabeslag med en dom på 120 dager, og en legemsfornærmelse langt tilbake i tid. Han har også andre henlagte saker, sier Hatlo.

Politiet vil ikke si noe om hvorfor 42-åringen er kjent for PST.

Etterforsker skytingen som hatkriminalitet

Politiet jobber med å avdekke motivet for skytingen.

– Det er grunn til å tro at det handler om hatkriminalitet. Vi har anbefalt Oslo Pride å avlyse, og undersøker om Pride har vært et mål i seg selv, eller om det er andre motiv, sier Hatlo.

Tidlig lørdag morgen ble det klart at Oslo Pride fulgte politiets anbefaling om å avlyse alle arrangementer. Les mer om det her.

Psykiatri er også en hypotese som politiet etterforsker.

Politiets hovedteori er at det dreier seg om én gjerningsperson. De utelukker dog ikke at det kan ha vært flere involverte i hendelsen.

Gjerningspersonen er foreløpig ikke avhørt. Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra hans forsvarer, Cecilie Nakstad.

Flere tidligere dommer

Ifølge VG fikk mannen sin første dom i 1999. Da ble han dømt for grov gatevold, der lagmannsretten tok hensyn til mannens lave alder og hans «åpenbare psykiske problemer».

I 2019 ble han pågrepet for drapsforsøk, ulovlig befatning av skytevåpen og for at han bar kniv ulovlig i offentlig rom.