Gå til sidens hovedinnhold

Vanskeligere å kjøpe kollektivbillett fra nyttår. Nå må ministeren svare

Avisa Oslo har skrevet om at det ble vanskeligere for folk uten bank-id å kjøpe billett hos Ruter på nett fra nyttår. Nå må digitaliseringsministeren svare på spørsmål om hvordan det skal løses.

Stadig mer informasjon og tjenester foregår på nett. Men hva skjer med dem som ikke får tilgang til bank-id?

Avisa Oslo fortalte historien om Dzejlana (15) som kan ikke kjøpe sin egen billett. Hun er for ung til å ha Vipps og for ung til egen bank-id.

Nå tar stortingsrepresentant Tore Hagebakken (A) opp problemet som et skriftlig spørsmål på Stortinget.

– Dette er en viktig. Dette må kunne gå an å få løst. Da velger jeg å ta den til statsråden, forteller Hagebakken til Avisa Oslo.

Hagebakken vil ha svar på hva regjeringen vil gjøre for å hindre at alle de som ikke har tilgang på Bank-id ekskluderes fra informasjon og bruk av internett.

Han påpeker at manglende tilgang til Bank-id gjør det umulig å handle på nett.

Spørsmålet rettes til distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Hun har en uke på seg til å svare. Foreløpig har hun ikke svart.

Nye regler fra nyttår

Kravet om ekstra sikkerhet ved nettkjøp ble innført ved nyttår. Da trådte EU-direktivet «Revised Payment Services Directive» (PSD2) i kraft.

Avisa Oslo har tidligere skrevet om at mange reagerer på at systemet er tungvint. Blant annet kan det være vanskeligere å kjøpe buss- eller trikkebilletter i Oslo.

Det nye direktivet rammer flere grupper enn unge under 16 år og eldre uten smarttelefoner eller datatilgang.

Varslet allerede i 2015

Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) forteller at svært mange med utviklingshemning og pårørende rammes av manglende tilgang til bank-id. En aktuell problemstilling er innlogging på Helse-Norge for å sjekke resultat av covid-19-test. Du må også ha bank-id for å bytte fastlege, bestille time eller sende melding til lege, bestille pasientreiser eller lese vedtak fra NAV,

– Det er et stort problem. I helgen fikk jeg henvendelse fra noen som alltid har bestilt mat via kolonial.no. Etter nyttår ble det umulig, sier forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Du må også ha bank-id for å kunne bruke Vipps.

– Det generelle problemet er at bank-id er en privatsak. Det var bankene som skapte dette. Staten synes at det var et bra opplegg og de begynte å tilpasse sine tjenester til en privat ordning. Staten tenkte nok ikke på å tilpasse tjenestene slik at alle kan få dem, sier Gitlesen.

Han påpeker at bevegelseshemming ikke er til hindre for å få bank.id. Men kognitive funksjonsnedsettelse som utviklingshemming vil kunne hindre bank-id. Det samme vil gjelder for folk med demens og med psykiatriske utfordringer.

– Dette kan ordnes på ulikt vis som det er gjort for barn over 16 år. De er jo umyndige, men det er unntaksregler slik at de får bank-id. Det kan innføres andre unntaksregler ved at en verge kan få ansvaret for å disponere en bank-id eller brukes sin egen bank-id.

NFU har tatt opp problemet gjentatte ganger siden 2015.

Stortingsrepresentant Hagebakken forsøker å ta opp ting som han ser blir feil.

– Dette blir en stressfaktor og det er en uheldig situasjon. Forholdene er fortsatt ikke løst og problemene er blitt større fordi stadig flere ordninger overføres til nettet, påpeker Hagebakken.

Kommentarer til denne saken