Tidligere i år oppfordret etaten Oslos innbyggere til å spare på vannet. Bakgrunnen var at det er lite vann i byens vannkilder. Men det er lite som tyder på at oslofolk har tatt beskjeden på alvor.

– Nei, det er dessverre ingen endring i vannforbruket. Det ligger fortsatt på rundt 3000 liter i sekundet, sier seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten, Frode Hult til Avisa Oslo.

Det betyr at vannmengden fortsetter å minke.

– Nå ligger vi på litt under 65 prosent. Vanligvis skal vi være på 80 prosent. Hvis vi ikke får noe nedbør nå i tiden frem til mai, så når vi det neste tiltaksnivået. Da må vi iverksette tiltak.

Ifølge Meteorologisk institutt er det stort sett bare knusktørt vær i vente.

– Det er veldig lite nedbør i prognosene fremover. Ser tørt ut i starten av neste uke også. Kanskje kommer det litt på mandag, men det har ikke noe betydning for tørken – for det som kommer vil forsvinne fort, sier vakthavende meteorolog, Bente Wahl.

Det var NRK som omtalte saken først.

– Det kommer til å merkes

Innføres tiltakene, blir det blant annet forbud mot bilvasking, hagevanning, og påbud om å vanne med vannkanne. Det blir heller ikke vann til kommunalt vannforbruk, lavere vannføring til Akerselva eller vann til fontene.

– Det er tiltak som vi har hatt i tidligere perioder. Senest for fire år siden. Det kommer til å merkes etter hvert, sier Hult, som understreker at de nå trenger godt med nedbør over tid.

– Og helst jevnt innover i marka, slik at vi kan magasinene fylles opp. Det hjelper ikke at alt havner i Maridalsvannet. Vi trenger nedbør i hele Nordmarka og innover.

Skal forsterke budskapet

– Er det fordi osloborgere ikke bryr seg om vannproblemene eller har dere ikke informert godt nok?

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg. Da vi gikk ut med informasjonen var det slutten av pandemien og starten på Ukraina-krigen. Det er naturlig at det var andre ting folk var opptatt av. Vi jobber nå med å forsterke budskapet.

Hult ber nå oslofolk om å bli flinkere til å spare vann, og gjentar at hvis alle bruker litt mindre, så har det mye å si mtp. det store forbruket.

– Det aller viktigste er å dusje litt kortere, å slå av rennende vann når du pusser tennene og kjøre fulle oppvaskmaskiner. Det er enkle tiltak som betyr mye noe når det blir mange. Mange bekker små gjør en stor å, sier han til Avisa Oslo.

Et halvt år med lite nedbør

– Vurderer dere å innføre noen tiltak nå med en gang?

– Vi har beredskapsprosedyrer som er basert på hundre års historikk, så vi kommer ikke med noen tiltak før vi eventuelt må i mai. Men vi er blant annet i dialog med bymiljøetaten, som bruker en del vann på vårrengjøringen. Men det er nødvendig for folkehelsa, fordi det siste finstøvet som ligger igjen må man bruke litt vann på for å forhindre at luftkvaliteten blir dårligere.

Ifølge Hult er det to årsaker til at er så lite vann i magasinene nå.

– En vesentlig del av årsaken er at dammen til innsjøen Gjerdingen, som står for 15 prosent av Maridalsvassdraget, for øyeblikket rehabiliteres. Det er helt nedtappet, og man får ikke noe vann herfra for øyeblikket.

– På Østlandet har det i tillegg vært et halvt år med veldig lite nedbør. Så vi er sårbare for lengre tørkeperioder i Oslo før vi får den nye vannforsyningen. Det må vi stå i seks år til før den er klar.