Gå til sidens hovedinnhold

Vålerenga med klart nei til Qatar-VM

Det ble klart etter onsdagens årsmøte i klubben. – Det er svært gledelig at Vålerenga nå går i front for å jobbe for boikott av VM i Qatar, sier en av initiativtakerne.

Tromsø, Strømsgodset, Viking, Odd, Brann, og Rosenborg har allerede gjort det. Nå følger også Vålerenga etter og ber Norges Fotballforbund (NFF) boikotte fotball-VM i Qatar i 2022.

Det kom frem på et årsmøte i klubben onsdag kveld. 78 stemte for en boikott, kun én person stemte mot.

Spørsmålet om man skal boikott VM i Qatar har skapt heftig debatt den siste tiden. Det hele startet da Tromsø, med tidligere landslagsspiller Tom Høgli i spissen, oppfordret NFF til boikott. Kvalifiseringen til mesterskapet starter allerede 24. mars.

Les også

Oslo-klubb føler seg rundlurt etter overgang: – De har opptrådt på en sjokkerende måte

Oppfordret til Vålerenga-boikott

Ole Kristian Sandvik spiller i Oslo Ørn, er aktiv i Vålerengas supporterklubb Klanen og styremedlem i Norsk Supporterallianse. Det var han som sendte inn forslaget til årsmøtet om at Vålerengas skulle gå for boikott.

– Det er svært gledelig at Vålerenga nå går i front både for å jobbe for boikott av VM i Qatar og for å hindre at klubben blir brukt i sportsvasking, sier Sandvik til Avisa Oslo.

– Nå forventer jeg at Vålerenga legger ned betydelig innsats i kampen for boikott. Om norsk fotball skal sette foten ned for menneskerettighetsbrudd og korrupsjon i internasjonal fotball kreves det at de største klubbene går i front, sier han videre.

Sandvik har også fremmed et ønske om å ta det opp på fotballtinget 14. mars. NFF har hele tiden tatt en standpunkt om å følge Det internasjonale fotballforbundets (Fifa) beslutning. Ifølge VG støtter nær samtlige fotballkretser at man heller må ha et ekstraordinært ting til høsten for å få saken grundigere belyst.

– NFF har den siste tiden jobbet aktivt for å motarbeide og trenere et boikottvedtak. Jeg håper Vålerenga tar til motmæle mot de avsporingene forbundet fører debatten ut på, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Omstridt mesterskap

Helt siden Fifa tildelte Qatar VM i 2022, har avgjørelsen vært offer for kritikk.

Nylig publiserte The Guardian en rapport som avdekket at over 6500 fremmedarbeidere har mistet livet i landet siden tildelingen av mesterskapet. Den engelske avisen mener 37 av dødsfallene kan knyttes direkte opp mot bygging av stadion. Disse tallene har også blitt kritisert for å være unøyaktige, slik VG tidligere har omtalt.

Det har også blitt hevdet at arbeidsforholdene i landet har blitt mye bedre de siste årene. NFF argument for å ikke boikotte mesterskapet har blant annet vært at en eventuell boikott ikke bidrar til å kunne påvirke slik at forholdene blir bedre.

Kommentarer til denne saken