I juli ble Vålerenga-profilene Aron Dønnum og Kristoffer Klaesson klar for henholdsvis Standard Liege og Leeds United. Flere medier har spekulert på en overgangssum tilsvarende 20–25 millioner kroner for hver av spillerne.

Oslo-klubben ønsker å rette en takk til breddeklubbene Dønnum og Klaesson begynte karrieren i. Klubber som spillere har spilt i siden de var 12 år til 23 år har rett på et solidaritetsbeløp etter en overgang, men de tidligere barneårene belønnes ikke på samme måte.

Nå skal Vålerenga derimot donere et beløp til klubbene der fotballeventyret til de tidligere Vålerenga-heltene startet.

– De har spilt fotball i mange år før de ble 12 år. Derfor ønsker vi å gi en påskjønnelse for den jobben som ble gjort fra de var 5–6 år til 12 år, sier Jørgen Ingebrigtsen, sportssjef i Vålerenga, til Avisa Oslo.

– Blir som julaften

Regelverket i fotballøkonomien sier nemlig følgende:

  • Det skal betales trenings- og utdanningskompensasjon ved inngåelse av proffkontakt med en spiller. Dette faller på klubben spilleren har utviklet seg i.
  • Ved en overgang skal fem prosent av summen fordeles til klubbene spilleren har vært i siden hen var 12 år.

Det betyr med andre ord at Vålerenga går bort fra den faste modellen og betaler et ytterligere beløp til breddeklubbene Eidsvold IF (Dønnum) og Strømmen IF (Klaesson).

– De får et beløp som vi tror er betydelig for en barnefotballavdeling. Akkurat hvor stor gaven blir, blir som julaften. Du vet at du får en gave, men du får vente til den åpnes for å se hva det er, sier sportssjefen.

– Vi synes det ble for gærent at de barnefotballavdelingene ikke skulle fått betalt for jobben. Det er ingen tvil om at klubbene i Oslo og Stor-Oslo betyr veldig mye for oss, legger Ingebrigtsen til.

Samtidig er klubbenes ledelse og barneavdeling invitert til Vålerengas hjemmemøte med Viking 22. august. Der har klubben fått med seg Obos på sponsorlaget.

Saken fortsetter under bildet.

– Fin gest

Gunnar Roger Halberg, daglig leder i Eidsvold IF, setter stor pris på initiativet fra Vålerenga.

– Det er en veldig fin gest fra Vålerenga. Jeg synes det er utrolig bra, forteller han.

Han forteller at alle midler kommer kjærkomment etter to tøffe år med nedstengning av breddefotballen.

– Det spesielle i denne situasjonen er at vi får et tilskudd fra Vålerenga som i utgangspunktet er utenfor det systemet som eksisterer. Det er et flott tiltak, synes vi, forteller han.

I Strømmen IF retter man også en stor takk til Oslo-klubben.

– Dette setter vi stor pris på. Alle midler er kjærkomment for oss. Å se Kristoffer gå til Leeds er et signal om at det ikke har betydning for hvor du starter – for hvor du ender. Dette er til motivasjon for andre, sier Harald Gjervik, daglig leder i Strømmen IF.

Gledelig og trist

Dagbladet har anslått at Dønnum ble solgt for 25 millioner kroner, mens Nettavisen mener å vite at Klaesson-overgangen hadde en ramme på 20 millioner.

Ingebrigtsen presiserer at han av kontraktuelle forhold ikke kan avsløre den nøyaktige overgangssummen for profilene.

– Summene er betydelige beløp i norsk målestokk. Hvis man ser på overganger ut av Norge de siste fem årene, tror jeg det ikke er så veldig mange overganger som har vært for de summene vi fikk nå. Noen har det vært, men ikke mange. Vi er veldig fornøyd med summen vi fikk for begge to.

– Så håper vi det ligger noe mer der fremover. Det er vanlig at en overgang er bygd opp med bonuser og videresalgsklausuler, sier han.

For sportssjefen var det både godt og vondt å se spillerne forlate Valle til fordel for det store utland.

– Det er like gledelig hver gang – og like trist. Det er folk du er med hver eneste dag. Men for Aron og Kristoffer, som kom hit da de var 11–12 år og var her i 9–10 år før de dro, så er det spesielt. Det er viktig for oss i Vålerenga å drive på et sånn nivå at spillerne blir interessante nok til å reise videre. Det er et stempel på kvaliteten som gjøres her hver dag.