Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinesjefen: – Personlig ville ikke jeg hatt noen problemer med å ta Pfizer i dose to etter at jeg har fått Moderna

Hvis du tror du kan få en annen type vaksine ved å utsette timen, må du tro om igjen. Vaksinelederen i Oslo håper at innbyggerne ikke vil være skeptiske til å blande mRNA-vaksiner når de skal ta dose to.

Det har vakt oppsikt at enkelte har valgt å forlate vaksinestasjonen, blant annet i Bergen, når de får vite at de får Moderna som andre dose etter først å ha fått Pfizer.

Assisterende kommuneoverlege og leder for vaksineprogrammet i Oslo forteller at det så langt ikke er et stort problem her.

– Det er noen som er skeptiske og helst ikke vil blande. Noen spør om å bytte, men stort sett så har det gått bra. Det har ikke vært så mye blanding av doser ennå og det er nok utslagsgivende, men de vi har hatt lite problemer med det. Det går helt fint å blande de, sier Miert Skjoldborg Lindboe.

FHI: går bra å kombinere

FHI har også rykket ut for å formidle at det går bra å kombinere mRNA-vaksinene Pfizer og Moderna i forskjellige doser.

– Vi vet at begge mRNA-vaksinene er effektive, også mot Delta-varianten, og at vaksinen fra Moderna ser ut til å ha minst like god vaksineeffekt som BioNTech/Pfizer-vaksinen, sier smitteverndirektør og assisterende direktør i FHI, Geir Bukholm.

Ifølge FHI gir det like god beskyttelse å kombinere mRNA-vaksiner og at det ikke skal medføre større risiko for alvorlige bivirkninger.

De utdyper samtidig at det foreløpig ikke foreligger studier som tester kombinasjonen av mRNA-vaksinene. Studier fra kombinasjonen av virusvektorvaksine (som AstraZeneca) og mRNA har gitt gode resultater.

Det europeiske smittevernbyrået anbefaler også å kombinere ulike vaksiner når den samme vaksinetypen ikke er tilgjengelig. FHI viser til at land som Canada og Storbritannia gjør dette.

– De er like vaksiner, det er det samme viruset de skal lære seg å angripe. mRNA-vaksiner som fungerer på samme måte mot det samme viruset. Det gjaldt også for dem som fikk AstraZeneca og mRNA i dose to. Personlig ville ikke jeg hatt noen problemer med å ta Pfizer i dose to etter at jeg har fått Moderna i første dose, svarer Miert Skjoldborg Lindboe i Oslo.

Les også

Sliter med stinkende lukt under Oslo S: – Som egg som har ligget lenge i en pose

Kan ikke velge vaksine

– Hvilke muligheter er det for å imøtekomme dem som vil utsette timen for å endre hvilken vaksine de får?

– Det er muligheter for å imøtekomme å utsette vaksinetime, men det er ikke mulighet til å velge vaksine. Og vi kan ikke garantere at du får vaksinen du ønsker dersom du utsetter. Vi ønsker også at folk skal ta vaksine når de får time. Det handler om å bruke hva vi har og å ikke kaste vaksiner. Vi ønsker hele tiden at folk tar imot vaksine de får på timene sine.

Bukholm i FHI påpeker at vaksinen er det viktigste redskapet vi har for å bekjempe pandemien.

– Pandemien er ikke over, og vårt fremste mål er å bidra til å beskytte befolkningen mot alvorlig sykdom og død fra covid-19, samt å redusere smittespredningen. Vaksinering er svært viktig i denne kampen. Nå er det opp til befolkningen å si ja til å la seg vaksinere med den vaksinen som tilbys, sier smitteverndirektøren.

Les også

Har servert indisk i Oslo i nesten 40 år: – Indisk mat er mer enn bare «butter chicken» og «tikka masala»

Les også

Mette (28) ble alvorlig syk etter at hun fikk silikon

Kommentarer til denne saken