– Det er jo ingenting som å være ute på tur og våkne opp til soloppgangen og lukten av havet med en kaffekopp i hånda, sier Kyrre Hurum, informasjonsrådgiver i Oslofjordens Friluftsråd (OF), til Avisa Oslo.

Oslofjordens Friluftsråd har som oppgave å fremme friluftslivet rundt Oslofjorden. De siste årene har interessen for å campe der eksplodert, forteller Hurum.

Lenger ned i saken kan du lese om tips til elleve fine øyer og steder å campe på i indre Oslofjord.

(Denne saken ble første gang publisert i 23. mai 2021, men er oppdatert med ny informasjon 17. juli 2022).

Trendy med telting

Ifølge Hurum merket han et skifte allerede før pandemien brøt ut.

– Fram til for fem-seks år siden hadde det være en ganske negativ trend. Altså at det var færre som telta. Men plutselig begynte det å snu, og med korona da folk måtte finne på ting i byene så ble det jo enda mer, sier han.

Han tror grunnen er at folk setter mer pris på det enkle, og vil komme seg litt mer ut.

– Det har ligget litt i tiden kanskje. Men nøyaktig hva det er motsvar på, vet jeg ikke, sier han.

Ikke lov å telte overalt

For teltsultne osloborgere finnes det utallige muligheter i Oslofjorden – men kanskje ikke akkurat på de øyene du har hørt mest om.

– I utgangspunktet er det friluftsloven og allemannsretten som gjelder overalt, men en kommune kan opprette en forskrift som sier at det ikke er lov å campe på gitte områder, noe som er tilfelle for Hovedøya og andre øyer helt innerst i Oslofjorden, forklarer Hurum.

Få minutter fra Aker Brygge ligger øyparadisene Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakholmen. Den enkle tilgjengeligheten gjør det fristende å overnatte en varm sommernatt, men på alle disse øyene er telting og camping forbudt.

– Helt i indre fjord, så er det en del begrensninger i allemannsretten fordi man kommer 150 meter nær bebodd hus eller hytte. Det kan også være forbud mot telting på grunn av verna natur og at kommunen er redd for slitasje.

Men det finnes fortsatt mange idylliske plasser i Oslofjorden hvor det er lov å telte. De ligger bare ikke helt innerst, forteller Hurum.

– Både Ommen, Gråøya og Borøya er flotte steder å telte. Håøya kan anbefales på sterkeste. På Håøya kunne det godt vært mange flere teltsymbol, for hele den nordre delen av øya er godt egna for telting.

Hurum anbefaler også å dra på telttur med kajakk. Da er man ordentlig på tur hele veien, mener den erfarne teltmannen.

– Og så er det viktig å tenkte på at du ikke skal sette spor etter deg når du har vært et sted. Drar du et sted hvor det ikke er toalett, da må du ta med spade – det glemmer mange som ikke har teltet før. Ta også med deg søppel hjem og sørg for at andre ikke finner noen etterlatenskaper fra deg.

– Lov å telte på Langøyene

Bård Eion Flaen i bymiljøetaten bekrefter at det er forbudt med telting på de fleste av de innerste Oslofjord-øyene.

– Naturen på øyene i Oslofjorden er fredet. De eneste øyene det er tillatt å telte på er Håøya og Langøyene. På Langøyene vil det være tillatt å telte i ukene fra 1. juli til 15. august, sier Flaen til Avisa Oslo.

Ifølge presseansvarlig Monica T. Olsen er det på Langøyene inntil videre Friluftsloven som gjelder.

– Det vil si at det er lov å overnatte inntil to døgn på samme sted. Vi vil om kort tid komme med en praktisk løsning slik at besøkende kan søke om tillatelse til å campe ut over 2 dager, sier hun til Avisa Oslo.

Er du en av dem som trenger tips til idylliske teltplasser i indre Oslofjord i sommer? Her er elleve tips:

1. Langøyene – øy med ferge

Hvor: Langøyene er naboøya til Gressholmen og består av oddene Nordre- og Søndre Langøy, bundet sammen av en gresslette.

Fakta: Øya åpent igjen for publikum i fjor sommer. I år var hele øya klar til bruk igjen med ny strand med støttemur, toaletter og tilgang på rent drikkevann. Det er bare tillatt å telte på Nordre Langøy. I sommer er det tillatt å campe i maks to dager på angitte steder fra 1. juli til 15. august.

Hvordan: Av øyene som er listet opp, ligger Langøyene nærmest Oslo sentrum. En kort fergetur på 20 minutter fra Aker Brygge tar deg over til øya. Sjekk Ruter for tider. Du kan også komme deg hit med båt, kajakk eller kano.

2. Borøya – øy med ferge

Hvor: Borøya ligger to kilometer sørøst for Sandvika i Bærum. Øya er på 289 dekar og ligger sør for Kalvøya.

Fakta: Borøya er et artsrikt naturreservat der du lett kan gå i land på strendene. Det er drikkevann, griller og toalett på øya. Telting er lovlig etter friluftsloven. Teltleir er ikke tillatt. Du kan lese verneforskriften til øya her. Er du mer erfaren kan du også gå i land på Saraholmen som ligger rett nord for Borøya. Her er det ikke toaletter, så da må du ha med deg bøtte og spade.

Hvordan: Borøya er fast stoppested for Rigmor, ferga som frekventerer Asker og Bærumsskjærgården. Du kan også komme deg hit med egen båt eller kajakk.

3. Kjeholmen – øy uten ferge

Hvor: Kjeholmen i Bærum ligger mellom Høvik på fastlandet og Ostøya i sør. Størstedelen av øya er friområde.

Fakta: Det er ikke tillatt med teltleir. Toaletter finnes på øya og vann kan hentes ved kystledhytta Kjeholmen. Ingen kiosk eller utsalgssted. Les hele forskriften for øya her.

Hvordan: Hit kommer du deg med taxibåt, egen båt eller kajakk.

4. Steilene

Hvor: Steilene er en øygruppe vest for Nesoddlandet bestående av øyene Landsteilene / Persteilene, Storsteilene, Knerten og Fyrsteilene.

Fakta: Det er lov å slå opp telt inntil to netter. Sletta på Landsteilene er et greit sted å slå opp teltet. Ute på Storsteilene er det også fint å slå leir, hvis du har båt. NB! Knerten er et fredet fuglereservat. Her er det ikke lov å gå i land.

Hvordan: Fergen «Undine» kjører deg tur/retur Steilene om sommeren. Ifølge kommunen tar den lille båten både barnevogner og rullestoler. Det er ikke faste rutetider. Du kan også komme deg til Steilene med egen båt eller kajakk.

5. Nordre Langåra – øy med ferge

Hvor: Langåra, formelt Nordre Langåra, er ei av de større øyene i Indre Oslofjord. Den ligger helt nordøst i Asker kommune, og grenser i nordvest og vest til Brønnøya.

Fakta: Vann på øya (ved kystledhytta), toaletter, infoskilt med kart over øya og fergeanløp ved kystledhytta. Derfra går det kyststi over til andre siden av øya. Mindre privatbåter kan ligge på svai. Mange små strender man kommer inn med kajakk rundt hele øya. Ingen kiosk eller butikk.

Hvordan: Om sommeren kan du ta fergen Rigmor, fra Sandvika ut til øya.

6. Håøya i Frogn – øy med ferge

Hvor: Håøya i Frogn i Akershus er den største øya i Indre Oslofjord. Øya ligger nordvest for Drøbak og Oscarsborg.

Fakta: Teltmulighetene er mange bl.a. midt og nord på øya. Den sørlige delen av øya er vanskeligere tilgjengelig og er dessuten vernet. Her er det toalettfasiliteter, vannposter og sommerkafé. På Håøya naturrverksted kan du prøvesmake og handle lokalprodusert ost og brød.

Hvordan: Om sommeren går fergene B21 og B22 til Håøya fra Aker Brygge. Se Ruter for rutetider. Du kan også komme deg hit med båt og kajakk.

7. Gråøya i Røyken – øy uten ferge

Gråøya ligger i vest for Håøya og ca. 400 meter øst for Åros i Røyken kommune. Øya er om lag 2 km lang og 400 meter bred.

Den er mye bruk til friluftsliv, og kommunen har tilrettelagt noe for dette. Størstedelen av øya er naturreservat og det er ikke tillatt med teltleir.

Hvordan: Med egen båt, kajakk eller kano.

8. Hjelp i Røyken – øy uten ferge

Hvor: Øya hjelp ligger sørøst for Gråøya i Røyken.

Fakta: En liten øy med et morsomt navn. Har som tradisjon å være båtutfartssted. Her er det furuskog og fine sletter å slå opp telt. Det er toaletter på øya.

Hvordan: Med egen båt, kajakk eller kano.

9. Rabben i Asker – landfast

Hvor: Rabben er en odde i Vollen i Asker hvor det populært å fiske og også telting er tillatt.

Fakta: Kyststistrekningen sør for Vollen er en populær del av kyststien. Etter skogholtet kommer man ut på tangen Rabben. Stien går gjennom småbåthavna, om man ønsker, kan man ta små avstikkere ut på oddene. Her er badeplass med knauser og skog, turveier og frisbeegolf-bane.

Hvordan: Det er både buss- og båtforbindelse fra Oslo til Vollen. Båtene B20 og B22 går begge fra Aker Brygge til Vollen. Se Ruter for tider. Det er også mulig å kjøre bil.

10. Elnestangen i Asker- landfast

Hvor: Elnestangen ligger i Vollen i Asker.

Fakta: Om sommeren er dette en populær badeplass og et fint sted å fiske. Her er det lett kupert og en liten skog ute på tangen. Det er både vann og toaletter.

Hvordan: Det er buss- og båtforbindelse fra Oslo til Vollen. Du kan også kjøre med bil Kjør E-18 fra Oslo mot Drammen. Ta av fra Slemmestadveien ved Vollen idrettspark. Følg Håkavikveien til parkeringsplass like før innkjøring til Nansentunet musikkbarnehage.

11. Ommen på Nesodden – landfast

Hvor: Ommen ligger på Nesoddlandets vestside, og er opprinnelig en strandsitterplass fra slutten av 1700-tallet.

Fakta: Denne delen av Nesodden er kupert og det er bratt ned fra veien, men når du først har kommet deg ned er det slett og fine teltforhold. Her er en liten steinete sandstrand og svaberg. Det er også toaletter, vannpumpe og Gapahuk.

Hvordan: Det er båtforbindelse fra Aker Brygge til Nesoddtangen. Herfra må du ta buss 575 eller 570 til Ommen. Kjører du bil, er det ca. 10 minutter fra parkeringsplassen ned trappene til vannet. Kommer du med kajakk kan du gå i land i bukta rett nord for dampskipsbrygga.

Tåler du å reise litt lenger ut? Da kan du sjekke OFS tips til teltplasser i ytre Oslofjord.

God tur!