Gå til sidens hovedinnhold

Utfordrer Raymond om søndagsåpent

Oslo Høyre vil ha søndagsåpent for sentrumsbutikkene ut året.

Foreningen Norsk sentrumsutvikling foreslo nylig at butikker i Oslo sentrum skulle få lov til å ha søndagsåpent i sommer.

Les også

Vil redde butikkene med søndagsåpent i sommer

Nå tar Oslo Høyre forslaget ett hakk lenger, og foreslår at butikkene innenfor Ring 1 kan søndagsåpent helt frem til årsskiftet.

– En håndsrekning

–Vi tror dette kan gi et ekstra løft for handelen i sentrum og for dem som nå står uten jobb. I tillegg kan det bidra til å spre handelen over flere dager, noe som er bra med tanke på smittevern, sier gruppeleder Anne Haabeth Rygg i Oslo Høyre.

Hun vil nå fremme et såkalt privat forslag om at kommunen søker om et prøveprosjekt med søndagsåpent for sentrumsbutikkene.

–Forslaget gjelder et begrenset område og i en begrenset periode. Jeg håper og tror at også byrådet ser hvilken situasjon byen er i, og at vi er nødt til å gi en håndsrekning til dem som prøver å drive butikk, sier hun.

Skal være frivillig

Oslo Høyre har tidligere foreslått at Oslo skal søke om status som nasjonalt turiststed. Lov om helligdager åpner nemlig for at butikker på turiststeder kan ha søndagsåpent.

Ifølge Rygg er Oslo Høyre fortsatt for at hovedstaden skal bli definert som turistkommune. Men i første rekke ønsker de nå å høste erfaringer av prøveprosjektet de nå foreslår.

Les også

Hotellene frykter smitteryktet til Oslo. Har halvert hotellstaben

– Ifølge Oslo Handelsstand er medlemmene delt i spørsmålet om søndagsåpent?

– Ja, og vi mener det må være helt opp til butikkene om de holder åpent eller ikke.

– Men du frykter ikke at mange ansatte kan føle seg presset til å jobbe?

– Det vil nok variere veldig. Vi vet at mange i dagligvarebutikkene har hatt et veldig travelt år. Samtidig er det mange studenter og unge som ønsker å jobbe, sier Rygg.

«Annerledesdagen»

Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor erkjenner at koronapandemien har vært utfordrende for sentrumsbutikkene, men tror ikke søndagsåpent er veien å gå.

– Høyresiden vil alltid ha et prøveprosjekt. Vi står fast på det vi har sagt hele tiden: Søndag er annerledesdagen. Da skal de som jobber i varehandelen ha fri, sier han.

Handel og Kontor organiserer rundt 22 000 ansatte i Oslo og tidligere Akershus. Beckham mener Oslo Høyres forslag ville satt både ansatte og arbeidsgivere i en vanskelig situasjon.

– Hvis nabobutikken holder åpent, så vil alle ha åpent. Det er ingenting som er frivillig her, sier han.

Forbundslederen tror situasjonen for butikkene vil normalisere seg når smitteverntiltakene trappes ned.

– Jeg håper byrådet sier nei til dette forslaget, sier han.

Avventer forslaget

Næringsbyråd Victoria Evensen svarer på vegne av byrådet.

– Så langt har vi ikke mottatt forslaget fra Høyre, så den konkrete vurderingen får vi ta da. Overordnet vil jeg likevel si at jeg forstår at det kan være fordeler for enkeltbutikker gitt situasjonen vi er i, men det er ikke gitt at de ansatte synes dette er en god idé, skriver hun i en e-post til Avisa Oslo.

Evensen peker på at verken arbeidsgiver- eller arbeidstakerorganisasjonene har vært sterke pådrivere for søndagsåpne butikker. Dyrere varer, økte kostnader for bransjen og dårligere velferd for de ansatte i form av en tapt felles fridag må med i vurderingen.

– Jeg mener det er fullt mulig å få liv i sentrumsnæringen igjen, uten å måtte ta i bruk søndagene. Oslo kommune samarbeider tett med handelsstanden i sentrum og har til nå satt av 20 millioner til nettopp dette, skriver hun.

Les også

Krevende kamp om kaffekundene. Nå kommer nok en kjede

Les også

Fagforening kritisk til Frp-forslag om søndagsåpne gjenbruksstasjoner: – Vi kan ikke se at det er tvingende nødvendig å kaste gamle stoler og malingsspann på søndager

Kommentarer til denne saken