– Min sønn har ikke tatt i en håndball på snart et halvt år. Ingen andre utenfor Oslo har det slik.

De to setningene var en del av spørsmålet en «supersinnene» og kjempetrist mor stilte helsebyråd Robert Steen tidligere denne uka. Moren ønsket svar på svar fra byrådet på hvorfor ungdom på 16 og 17 år ikke får trene innendørs i Oslo.

Per i dag lyder Oslos tiltaksregler for idrett som følger:

«Barn og unge til og med ungdomsskolealder kan drive med organiserte idretts- og fritidsaktiviteter innendørs. Ungdom opp til 20 år kan drive med organiserte aktiviteter utendørs».

– Vi er opptatt av tiltaksbyrden for barn og unge, og vi er opptatt av at tiltaksbyrden for dem likevel lettes raskt, sa imidlertid avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Utfordrer byrådet

I lys av dette, og at covid-19-forskriften åpner for det, utfordrer Oslo Frps Aina Stenersen byrådet til å tillate innendørs trening for personer over ungdomsskolealder, men under 20 år.

– De har båret en veldig stor byrde som følge av nedstengninga, understreker Stenersen, som leder Oslos helse- og sosialutvalg og er innstilt på tredjeplass på Frps stortingsliste.

Stenersen forklarer at hun kommer til å utforme et skriftlig spørsmål til helsebyråden, og at partiet også kommer til å ta opp saken under neste ukes bystyre.

Men aller helst ser hun at byrådet tillater innendørs trening for aldersgruppa så raskt som mulig.

– Det vil bety at barn og unge vil kunne spille håndball, fotball og ha annen organisert trening innendørs. Det er bra for folkehelsa, samtidig som det gir unge et sted med trygge voksne å gå til, sier Aina Stenersen til Avisa Oslo.

Viser til lave smittetall

Stenersen tror at dette er svært viktig – ikke minst med tanke på at Politidirektoratet i fjor rapporterte om økt antall overgreps- og mishandlingssaker der barn er ofre under korona-perioden.

– Hvis vi åpner opp for trening, er det flere steder der overgrepene kan fanges opp, understreker hun.

Frp-politikeren viser også til funnene til tall tidligere omtalt av Aftenposten.

I avisas artikkel heter det at bare snaut 0,9 prosent av 13.119 smittede i Oslo antas smittet i forbindelse med trenings eller fritidsaktiviteter. Til sammenlignet antas hele 35 prosent å ha blitt smittet hjemme.

– Forstår frustrasjonen

Avisa Oslo henvendte oss til byrådsavdelingen for helse, i et forsøk på en kommentar fra byråd Steen, men fikk svar fra idrettsbyråd Omar Samy Gamal.

– Jeg lytter veldig gjerne til bekymrede foreldre. Jeg skjønner frustrasjonen, og det er viktig at vi hjelper hverandre å holde ut. Byrådet har hele tiden vært bekymret for byrden barn og unge bærer under pandemien. Vi prioriterer denne gruppen når vi åpner igjen.

Gamal forklarer at byrådet har bedt trenere, kulturskolelærere og andre som driver fritidsaktiviteter for unge om å holde kontakte med ungdommene sine så langt de kan. Han håper de kan åpne raskt, men vil ikke svare på når.

– Vi vurderer i disse dager om vi kan åpne idrett og fritidsaktiviteter for dem under 20 år. Det var med tungt hjerte vi stengte dette ned i november, men da var smittetallene høye i denne gruppa.

– Vi må høre på faglige råd

Gamal sier han vet at idretten er veldig bra på smittevern, men er ikke enig i argumentet om at få blir smittet på trening.

– Den smitten som folk får hjemme, den kommer utenfra, så de argumentene om hvor det er smitte og ikke, de er ikke helt riktige.

Idrettsbyråden viser til at de mer smittsomme variantene av viruset gjør at man må være forsiktige.

– Poenget er at smitten ikke oppstår i stua, den kommer utenfra, og derfor må vi være forsiktig med hvem vi treffer og hvordan vi beveger oss rundt i byen. De strenge tiltakene begrenser at folk flytter på seg og treffer mange mennesker.

– Verken Aina Stenersen eller jeg er smittevernleger, så vi må høre på faglige råd, legger han til.