Gå til sidens hovedinnhold

Uten Venstre, ingen karbonfangst- og lagring

Helt siden venstresiden krasjlandet sitt eget karbonlagringsprosjekt på Mongstad har det vært Venstre som har tatt kampen for fangst og lagring av karbon i Norge.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kritikken fra venstresiden er like hul som den ambisjonen de hadde for Mongstad-anlegget under Stoltenberg. Uten Venstre hadde vi i ikke hatt noe vedtak om karbonfangst og -lagring i Porsgrunn, og vi hadde i hvert fall ikke fortsatt snakket om to prosjekter – både i Porsgrunn og i Oslo.

Karbonfangst og -lagring er teknologi som ifølge Det internasjonale energibyrået kan kutte globale klimagassutslipp med 19 prosent. Det vil skape grønne arbeidsplasser og øke eksporten av norsk klimateknologi. Karbonfangst og -lagring er ny teknologi verden trenger. Den norske teknologien kan brukes på tusenvis av industri- og avfallsforbrenningsanlegg i flere land. Alle land som har forpliktet seg til Parisavtalen skal de nærmeste årene kutte utslipp raskt. Da trenger de karbonfangst og -lagring.

Les også

Skjermer Tøyen og Grønland: Her vil Ap ha det bensin- og dieselfritt

Et par uker etter at venstresiden tapte valget i 2013 la de ned karbonlagringsprosjektet sitt på Mongstad. Bellona var fly forbanna, og Frederic Hauge mente at det var «den styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett. Pinlig av den rødgrønne regjeringen. Kasserer vi Mongstad nå, sier vi sannsynligvis farvel til fullskala CO2-rensing i Norge.»

Som leder og nestleder i Venstre tok vi kampen for å snu Hauges dystre spådom. I dag vedtas støtten til Langskip – Norges første fullskalaanlegg. Anlegget på Klemetsrud har ennå ikke blitt fullfinansiert – men med Venstre i regjering kommer vi til å realisere også dette anlegget, uten at skattebetalerne må ta hele regningen.

SVs Lars Haltbrekken mente satsingen på karbonfangst og -lagring var «halvhjertet», Aps Barth Eide var «skuffet». Skuffet, etter at vi realiserte det de selv aldri klarte i løpet av åtte år i regjering. Skuffet over et «halvhjertet» Langskip-prosjekt til en verdi av 25 milliarder kroner, og en garanti for at staten også skal medfinansiere anlegget på Klemetsrud.

Nå står et nesten samlet storting bak bevilgningen til karbonfangst og -lagring, men vedtaket kom ikke av seg selv. Vi gikk inn for to anlegg i stortingsvalgprogrammet vårt i 2013, og sikret finansiering til videre arbeid i Oslo og i Porsgrunn i budsjettforhandlinger på Stortinget. Når vi gikk i regjering for tre år siden fikk vi med oss de andre partiene på det samme. Nå gjør vi lagringsprosjektet «Langskip» til en realitet.

Etter mer enn 20 års samlet tjeneste som nestleder og leder av Venstre er karbonfangst- og lagringssuksessen vår noe av det vi er mest stolte av. Det er Venstres seier at vi nå realiserer Porsgrunn. Og med Venstre i regjering vil vi også få til Klemetsrud. Husk at det var dagens Venstre-leder, daværende miljøbyråd i Oslo, Guri Melby, som først ga klarsignal for Klemetsrud-prosjektet i 2015.

Les også

Mindre kjøring av fossile biler drar ned Oslos klimagassutslipp, men MDG-Lan er ikke fornøyd: – Det går ikke raskt nok

Kommentarer til denne saken