– Vi forventer at det åpnes opp i morgen. Det baserer vi på tallene over de to siste ukers innleggelser, og ikke minst på helsefaglige tilbakemeldingene som underbygger at skjenkestopp ikke har noen påvirkning på pandemien, sier Gjøran Sæther, administrernde direktør i Fursetgruppen.

Nye tiltak

13. desember ble det innfør nye, strenge tiltak i hele landet, og julen ble en del av den tredje nedstengingen. De som kanskje har lidd hardest de siste fire ukene er utelivsbransjen som har blitt rammet hardt av skjenkestopp og avstandsbegrensninger.

Torsdag 14. januar er det fire uker siden tiltakene ble innført og det er ventet at det kommer lettelser.

Fursetgruppen driver en rekke restauranter og utesteder i Oslo, blant andre Grand Café, Festningen restaurant, Ling Ling, Grilleriet og Maaemo.

Sæther forteller at alle restaurantene til Fursetgruppen har åpnet, i den tro at det fra og med fredag åpnes for skjenking.

– Det er ikke lenger forholdsmessig å holde på skjenkestoppen, så nå må det åpnes opp, sier han.

– Hjertet i halsen

Siden de åpnet har bookingene til helgen rent inn på de forskjellige spisestedene. Det mener Sæther tyder på at også gjestene har troa på åpning. Om det blir skjenking til midnatt eller tidligere på kvelden blir avgjørende for om man rekker en eller to bordsettinger hver kveld. Det får også konsekvenser for økonomien.

– Det er alltid kjempespennende. Vi sitter litt med hjertet i halsen før vi får fasiten i kveld, men jeg kan ikke skjønne at vi ikke skal få skjenke fra og med fredag, sier han.

Øl i en omgang

Også Morten Guldvik er spent på hva som kommer på kveldens pressekonferanse. For utestedene til Skagstindgruppen har det stor betydning om det blir skjenking til midnatt eller tidligere.

– Vi driver en del fotballpuber og når Champions League-kampene starter klokka 21.00 har det stor betydning om det blir skjenking til 22.00 eller midnatt. Vi kan holde åpent med begge deler, men risikerer jo at gjestene får kjøpe øl til første omgang, men ikke andre, sier han.

– Dette blir vel kanskje en av de første pressekonferansene der vi ikke vet helt hva som kommer, legger han til.

For han blir det viktigste på kveldens pressekonferanse om regjeringen kommer til å si noe om den langsiktige strategien for en gjenåpning. Flere av byens utesteder lever av konserter og arrangementer for større grupper, og da hjelper det ikke om de kan åpne kranene allerede i morgen.

– Vi har 11-12 steder som er stengt, men 200 ansatte i arbeid. Det er grenser for hvor lenge vi kan holde på sånn, og vi trenger å vite om det blir i to uker eller flere måneder, sier han.

Ikke med matservering

Guldvik håper i det lengste at regjeringen ikke forsøker å finne en løsning der det kun blir tillatt å servere alkohol med mat. Det har vært prøvd tidligere, og var ikke vellykket, mener han.

– Det betyr i praksis at det kun blir åpnet for servering på restauranter. Jeg håper partene i arbeidslivet har klart å få frem at det finnes en mellomting mellom restaurant og nattklubb, sier han.

Blant dem som lever av nattelivet er forhåpningene lave. Flere Avisa Oslo har vært i kontakt med torsdag melder at de sitter stille i båten og venter til etter pressekonferansen med å sprette champagnen.

– Skjenkestopp klokka 22.00 er ikke liv laga for oss. Vi lever av dans og musikk og har ikke all verdens forhåpninger. Vi håper heller på lettelser for kollegene våre i restaurantbransjen, og så håper vi at det ikke blir så lenge til vi også kan åpne, sier Kristoffer Fladmark hos utestedet Storgata 26.

Han legger til at dersom det blir skjenking til midnatt vil de ta en vurdering på om de vil åpne dørene.

Vil ha koronapass

Dan Michael Danino, daglig leder på Parkteatret, forteller at de forventer oppmykning i skjenkereglene, i tillegg til at det innføres koronapass ved større arrangementer.

– Vi mener at kultur- og utelivsbransjen har lidd lenge nok under langvarige restriksjoner, uten å bli skikkelig kompensert. Nå håper vi på å få flere ansatte tilbake i jobb, og se frem mot en så normal hverdag som mulig, skriver han i en SMS til avisen.

Snur seg ikke rundt

Også på Blå sitter de på gjerdet til klokka bikker 19.00 torsdag kveld.

– Vi har tidligere kastet oss rundt på under et døgn, men det koster energi og penger. Denne gangen venter vi og ser hva som kommer. Vi har på en vanlig dag den største inntjeningen vår mellom 23.00 og 01.00, så skjenkestopp klokka 22.00 er en fordel for restaurantene, men ikke for oss som lever av barer og konserter, sier Magnus Annweiler.

Han forventer at regjeringen nå retter fokuset mot støtteordninger og langsiktige planer, og legger ansvaret for tiltakene over på kommunene.

– Det er ikke lenger forholdsmessig med nasjonale tiltak. Det vi trenger nå er langsiktighet. Tidligere i pandemien gikk det greit å tenke måned for måned, men nå trenger vi å vite hvordan høsten blir, avslutter han.