Gå til sidens hovedinnhold

Ute av Stortinget etter 16 år: – Nå skal jeg hjem og sove

Det var stor spenning knyttet til om Jan Bøhler ville få en ny periode på Stortinget – nå for Sp. Slik gikk det ikke.

Da alle stemmene i Oslo var talt opp klokken 00:51, var fasiten for Sp 3,1 prosent oppslutning i hovedstaden.

Det holder ikke til fornyet stortingsmandat for partiets toppkandidat, Jan Bøhler. Dermed er 69-åringen ute etter 16 år på Stortinget.

Det var stor spenning knyttet til Bøhlers oppslutning på «hjemmebane», i bydel Grorud. Der endte Sp på 6,1 prosent, men det holdt ikke for å få ham inn på Stortinget.

– Det tikket litt i riktig retning. Han fikk framgang i Grorud, men ikke nok til å vinne mandatet, oppsummerer Avisa Oslos valgekspert Svein Tore Marthinsen.

Se video fra da Bøhler ankom Sps valgvake i sent mandag kveld:

– Ikke noe dårlig humør her

Hovedpersonen selv var ingen slagen mann da han snakket med Avisa Oslo like før klokken 01:30 natt til tirsdag.

– Jeg er veldig fornøyd med over 50 prosent framgang i Oslo siden forrige valg. Vi har veldig gode resultater i Grorud, Oslo sør og Nordre Aker. Jeg er blid og fornøyd. Jeg har opplevd en valgkamp der jeg har møtt mange hyggelige folk. Det er ikke noe dårlig humør her, oppsummerer Bøhler utenfor gamle Deichmanske bibliotek.

Han nevner kjernesakene for Oslo Sp: Bevare Ullevål sykehus, jobb for unge som faller ut av skolen og politiposter ute i bydelene.

– Jeg vil fortsette å jobbe for de sakene, sier Bøhler.

Les også

Sp på skjebnekvelden: – Måling er måling og valg er valg

Hjem og sove – så ferie

Bøhler har sittet på Stortinget siden 2005 – i hovedsak for Ap, før han overraskende meldte overgang til Sp i fjor. Siden har han seilet opp som partiets ubestridte frontfigur i Oslo, heiet fram av blant andre partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Til tross for det insisterer han på at det ikke er vemodig at han nå er ferdig på Stortinget.

– Jeg har så mye å drive med. Jeg er opplagt. Jeg var selvfølgelig spent på hvordan dette ville gå. Det var jeg klar over før valgdagen, og jeg var forberedt på at det kunne gå begge veier. Når vi fikk en så pen framgang, er jeg ikke deppa i det hele tatt, sier han.

Les også

Alle Oslo-stemmene er talt opp – her er resultatene

– Hva skal du gjøre nå?

– Nå skal jeg hjem og sove.

– Når du våkner igjen?

– Da skal jeg få trent litt, svarer Bøhler og ler.

– Jeg gleder meg til andre ting enn valgkamp. Jeg skal ta meg litt mer av familien de første dagene, og kanskje ta igjen noen feriedager. Familien har vært veldig støttende i valgkampen.

Brakvalg på landsbasis

Selv om valgresultatet ikke ble mer enn 3,1 prosent i Oslo, gjør Sp sitt nest beste valg noensinne med en oppslutning på 13,6 prosent på landsbasis. Det betyr at de med sine 28 stortingsrepresentanter har flertall sammen med Ap og SV.

– Vi har bidratt til Sps framgang nasjonalt. Det ligger mange stemmer bak 3,1 prosent i Oslo, sier Bøhler avslutningsvis.

Kommentarer til denne saken