Onsdag markerer private barnehager landet over sin motstand mot kuttene i det såkalte pensjonstilskuddet til private barnehager. Det gjør de ved å stenge barnehagen klokken 14.00.

Lillian Åkesson er styreleder for Private Barnehagers Landsforbund (PBL) i Oslo. I tillegg er hun kvalitetssjef i barnehagekjeden Ulna. Hun forklarer bakgrunnen for markeringen.

– Disse kuttene får store konsekvenser for mange barnehager. Kuttet er jevnt og likt for alle, men det er store forskjeller i tilskuddssatsene mellom kommunene i dag. 1 av 3 barnehager drifter med underskudd. Med disse kuttene blir det dramatisk for mange barnehager. Det har vært dialog og høringer, og det er prøvd flere kanaler tidligere, som ikke har ført frem, sier hun til Avisa Oslo.

– Er dette det siste kortet?

– Egentlig. Jeg ser selv når jeg sitter og jobber med neste års budsjett at det ikke går opp. Som kjede er vi ikke en del av overgangsordningen, og blir rammet med en gang, fra januar. Mange sitter med den desperasjonen. Hvor skal man ta kuttene? Det er både bemanningsnorm og pedagognorm. Da blir det fra vikarbudsjett, vedlikehold og kompetanse, sier Åkesson.

Hun forteller om blandede tilbakemeldinger på aksjonen, som er blitt bredt omtalt den siste uka. Mange av dem er støtteerklæringer, mens andre er skeptiske til aksjonen.

– Det er veldig synd at det blitt mer fokus på aksjonsformen enn saken. Vi har aldri hatt noen intensjon om å gjøre noe som er til skade foreldre eller barn. Vi stenger kun noen få timer for å få til enda bedre kvalitet, sier Åkesson, som legger til:

– Vi har understreket at vi tilrettelegger for dem som ikke har anledning til å hente tidligere eller blir skadelidende av dette.

– Dobbeltmoral

I helgen oppfordret Sunniva Holmås Eidsvoll, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, foreldre til å hente klokken 14 og ignorere markeringen. SV-byråden reagerte på aksjonsformen, og ba PBL om å passe seg for å bruke barn, foreldre og de ansatte i barnehagene i et politisk spill.

Oslo Høyres skolepolitiske talsperson, Mehmet Kaan Inan, reagerer på byrådens uttalelser, samt lignende uttalelser fra Rødt og Arbeiderpartiet.

– Det er nok av dem som sprer usannheter om forholdene ved landets private barnehager, og jeg forstår barnehagenes behov for en slik markering. Jeg har tro på at alle foreldre med barn i privat barnehage forstår hva dette betyr, sier han til Avisa Oslo.

Han håper at så mange som mulig av foreldrene hentet til vanlig tid.

– Ønsker man at det gode private tilbudet skal bestå, bør foreldrene vise sin støtte, sier Inan.

Han forteller om kutt som vil få store konsekvenser for barnehagetilbudet. 130.000 barn går i en privat barnehage. 45.000 ansatte jobber i de private barnehagene i hele landet.

– Jeg er svært forundret over sosialistenes massive motstand mot akkurat denne politisk markeringen, samtidig som vi vet at de i flere politiske streiker har heiet på de som kjemper for endringer til det bedre. Det er dobbeltmoralsk, sier Inan.