Det smeller fra Oslo Høyres helsepolitiske talsperson Hassan Nawaz.
Han viser til følgende:
- Det er ikke blitt publisert objektive kvalitetsindikatorer for sykehjem siden 2017.
- Det er ikke blitt publisert en bruker- og pårørendeundersøkelse av sykehjemmene siden 2018.
- Det er ikke blitt gjennomført en kvalitetsrevisjon av hjemmetjenesten siden 2017.
LES OGSÅ: Kontrollutvalget i Oslo kommune bekymret over funn i rapport om helsehus
I 2016 satte byrådet av 2 millioner til et innsynsprosjekt, for å sørge for mer åpenhet om avvikene i eldreomsorgen. Det var etter et valgkampløfte om mer åpenhet. Det mener Høyre byrådet ikke har holdt.
– Åpenhet om kvaliteten blant kommunens pleie- og omsorgstjenester er et folkekrav og blant våre grunnverdier for å sikre tillit til institusjonene, sier Nawaz.
FIKK DU MED DEG? Vil ha full reform i eldreomsorgen i Oslo: – Trenger en grundig gjennomgang

Rolf døde underernært med åtte dype liggesår på sykehjem: – Råtnet bort i levende live
Må opplyses
Han mener at det for enkeltmenneskets tillit til demokratiet er viktig at informasjon, kvalitetsrapporter og bruker- og pårørendeundersøkelser er lett tilgjengelig, åpne og gjennomsiktige.
– Før man gjør gode valg innenfor for eksempel hjemmetjenesten hvor det frie brukervalget i dag praktiseres, er det en viktig faktor at man også er godt opplyst om hvordan tilbudet oppleves.
Nawaz synes utviklingen virker mistenkelig.
– Det er skummelt fordi Oslo har hatt en praksis gjennom flere år med å være åpne om kvaliteten i tilbudet. Nå har det gått mange år uten det. Det fremstår for oss som man aktivt prøver å skjule noe. I forlengelse av den kritiske situasjonen eldreomsorgen i Oslo står i.
Han viser til reaksjonene som kom etter at AO og andre mediehus rettet søkelyset mot flere kritikkverdige forhold ved blant annet Oslos helsehus i fjor høst (se faktaboks).
– Tilbakemeldinger fra brukere og pårørende etter skandalene på helsehusene og hjemmetjenesten er tydelig: Folk vet ikke hva de går til. Det er en enorm utsikkerhet på om man får det man har krav på, og om tilbudet er godt nok.
Dette er eldreomsorg-skandalen i Oslo
Avisa Oslo har det siste året kastet lys på forholdene ved Ullern helsehus, hvor flere pårørende og en tidligere ansatt slo alarm om forholdene. Også Sykehjemsetatens direktør Helge Jagmann har innrømmetat «på Ullern helsehus har de havnet i en svært uheldig situasjon hvor det er mange elementer som ikke har trukket i riktig retning».
Sosial- og eldreombud Anna Ryymin har tidligere sagt til Avisa Oslo at pårørende vil få en mye større og krevende rolle i tiden som kommer. Også tidligere helsebyråd Robert Steen har åpnet opp om en utfordrende fremtid for byens helsetjenester, i takt med at landet «forgubbes».
Helsebyråd Robert Steen (Ap) varslet i november en ekstern gjennomgang av helsehusene i Oslo. Siden desember har Kommunerevisjonen i Oslo undersøkt forholdene ved helsehusene på oppdrag fra Kontrollutvalget i kommunen.
Noen dager før julaften meddelte Steen til AO at 3,8 millioner er satt av til å styrke bemanningen på Ullern helsehus på kveldstid, samt øke kompetanse- og utviklingstiltak. Samme kveld ble det kjent at et av de konkrete tiltakene som nå settes inn er at bemanningen på kveldstid styrkes med fire ansatte, både ukedager og helg ved Ullern helsehus.
Under høringen om Oslos helsehus 30. januar informerte Steen at han ville overfører vi ytterligere 17 millioner for å styrke alle helsehusene. Midlene øremerkes til mer bemanning.
I februar ble det kjent at Steen var ferdig som byråd, noe det kort tid senere ble kjent ikke var frivillig.
I midten av mars kom det fram at kommunerevisjonen har avdekket en lang rekke bekymringsverdige forhold ved driften av Oslos fire helsehus.
– Nawaz må følge med i timen
Helsebyråd Marthe Scharning Lund avfeier kritikken fra Nawaz.
– Disse påstandene stemmer ikke, og det burde Nawaz vite. Dette handler ikke om åpenhet, som han påstår, men at vi akkurat har gått igjennom en pandemi, sier hun til Avisa Oslo.
– Det ble gjennomført og publisert undersøkelser knyttet til både hjemmetjenestene og sykehjem i 2020. Som en konsekvens av at hele samfunnet var stengt ned i mer enn to år under pandemien, ble det naturlig nok ikke gjennomført mer i denne perioden. Nå er vi tilbake i en normalsituasjon, og i 2023 gjennomføres det brukerundersøkelser for både sykehjem og hjemmetjenesten.
Hun opplyser at det i tillegg gjøres løpende pårørendeundersøkelser fra helsehusene.
– Resultatene vil bli publisert så fort de er klare. Helse- og sosialutvalget er orientert om dette i egne notat, senest i desember i fjor. Nawaz må følge med i timen.
– Helsedirektoratet publiserer hvert år kvalitetsindikatorer for Oslos helse- og omsorgstjenester som ligger åpent ute. Vi har brukt tiden etter pandemien til å videreutvikle kommunens kvalitetssystem. Slik får vi et bedre faglig verktøy for å sikre kvaliteten i tjenestene våre. Det nye systemet vil være klart i høst og skal legges frem for bystyret.
LES FLERE SAKER OG DEBATTINNLEGG OM ELDREOMSORGEN I OSLO:
Da kona hentet demenssyke Frode på Ullern Helsehus, ville hun ikke tro det hun så. Så ble det bare verre

Mener eldreomsorgen i Oslo mangler 1300 årsverk

Skal folk orke å jobbe i eldreomsorgen? Det er det Oslo-valget handler om

Hun hadde det øverste ansvaret for helse og eldre i Oslo. Nå slår Bjørg (77) alarm om eldreomsorgen

Å rope på pårørende er ikke veien å gå

Har brukt titusenvis vikartimer årlig – nytt pilotprosjekt skal forbedre tilbudet for Oslos syke og eldre
Robert Steen om fremtiden til Oslos eldreomsorg: – Hvis vi skal ha mer, må vi spleise på mer