Gå til sidens hovedinnhold

Ut mot Raymond Johansens russeutsagn: – Litt for lettvint i sin håndtering

Frp mener byrådslederen ikke har håndtert situasjonen godt nok.

– Jeg synes byrådslederen har vært litt for lettvint i sin håndtering av russ og smittetiltak.

Det sier Frps Aina Stenersen etter følgende nyhet onsdag: Etter koronasmitte blant minst 116 russ ble årets feiring avlyst. Beslutningen tatt av Helseetaten i samråd med FHI betyr at all russerelatert aktivitet i Oslo kommune må stanses.

Dette gjelder både Oslo-russ og tilreisende russ fra andre kommuner.

– Situasjonen er foreløpig uoversiktlig. Dette er en situasjon med mange nærkontakter. Vi har derfor besluttet full stans i russefeiringen for å forsøke å få kontroll over situasjonen, sier smittevernoverlege Frode Hagen til Avisa Oslo.

Les også

Leietakerne kastes ut av det ulovlige bygget: – Det blir kaos

– De fleste i Oslo er T-bane-russ

Da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) la fram andre gjenåpningstrinn tilbake i mai, uttrykte han, på spørsmål fra Avisa Oslo, imidlertid stor tro på russens evne til å unngå smitte.

– Hva er ditt råd til Oslo-russen som skal rulle?

– Jeg hadde russepresidenten her forrige uke på besøk. Makan til bevisst og skikkelig fyr skal du lete lenge etter. Det var noe helt annet når jeg var russ, for å si det sånn. Her var det stor grad av bevissthet om hvordan man skal te seg, så fra russens side virker de veldig godt forberedt, svarte Johansen.

– De fleste i Oslo er T-bane-russ, for å si det sånn. Det er mye færre biler, det er noen, og det virket som de hadde gode regler på det. Jeg sa at det synes jeg er klokt, å fortsette med det, og dere kan jo selv bli satt i karantene og gjøre denne russetiden ganske dårlig for dere selv og mange andre russ, så det ligger en del selvdisiplin i det, fortsatte byrådslederen.

Les også

Planla fotballfest for 12.000 i Oslo. Nå kan bare 50 komme: – En parodi

Da Avisa Oslo kontaktet Stenersen onsdag, avfeide hun Johansens beskrivelse tilbake i mai.

– Det er nå flere ganger snakk om store russebusser som er svært mobile, og som «ruller» på tvers av bydeler, skoler, også kommuner. Det er ikke slik som Raymond nærmest fremstiller det som at russen begrenser seg til T- banen, lød kritikken fra Frp-politikeren, som leder helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre.

Hun stiller seg imidlertid fullt ut bak den beslutningen kommunen nå har tatt.

– Jeg syns det er viktig og riktig det som kommunen nå gjør i samarbeid med FHI, og det er viktig å fortsette å tester seg, og å følge smittevernreglene som nå gjelder for russen fremover, ved at feiringen stoppes en uke, for å få mer kontroll, understreker Stenersen.

Avisa Oslo har vært i kontakt med byrådssekretær Kaia Storvik onsdag. Johansen har ikke anledning til å kommentere saken onsdag kveld.

Raymond-støtte fra Høyre

Avisa Oslo har også kontaktet Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde i forbindelse med byrådslederens uttalelser angående russen.

Lunde ville ikke rette kritikk mot at det ble åpnet for russefeiring.

– Nei. Oslo har holdt på tunge smittevernregler lenge, og nå ser vi et skarpt fall i smittede som resultat av økt vaksinering og smitteverntiltak. Jeg tror Johansen gjorde like klokt i å åpne for regulert russefeiring, som at smittevernoverlegen nå går inn og stenger.

– Med tillit følger ansvar, og Høyre har hele tiden sagt at vi må tilpasse tiltak til situasjonen. Det er synd at feiringen må stoppes, men bra at det gjøres før det eventuelt går utover andre. Det er nok nå. Vi må ikke tryne på oppløpssida, men holde ut også utover sommeren, understreker Heidi Nordby Lunde.

Kommentarer til denne saken