Gå til sidens hovedinnhold

Uro mens Oslo nøler med å gjøre som Bærum: – Krevende

I motsetning til Lørenskog og Bærum, nøler Oslo med å innføre rødt nivå i barnehager og barneskoler. En avgjørelse om å fortsette på gult nivå blir vanskelig å forstå for Utdanningsforbundets medlemmer, ifølge leder Aina Beate Skjefstad Andersen.

– Oslo innfører ikke rødt nivå i barnehager og på barneskolen nå. Vi må vurdere det veldig nøye fordi konsekvensen er så store for barn, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) til Aftenposten.

Avisa Oslo har tatt kontakt med Thorkildsen i etterkant av dette intervjuet. Byråden presiserer da at byrådet vurderer rødt nivå på barneskoler fortløpende, og at det skal gjennomføres flere møter gjennom uka.

Store konsekvenser

I dag gjelder reglene for rødt tiltaksnivå i Oslos ungdomsskoler og videregående skoler. På barneskolene gjelder reglene for gult tiltaksnivå, som betyr at elevene fortsatt kan møte på skolen. Da Avisa Oslo snakket med Thorkildsen søndag kveld, understreket byråden konsekvensene ved å gå over til rødt nivå også på barneskolene.

– I Oslo betyr rødt nivå på barneskolene at det blir hjemmeskole, sa Thorkildsen.

– Jeg er veldig bekymret for konsekvensene av rødt nivå i barneskolen. Det kan føre til en akselererende ulikhet mellom elevene og sterkt påvirke læringen deres. Flere elever kan falle fra, fraværet kan øke og hvis det varer lenge er det stor fare for at flere kan havne faglig så langt bak de andre at de aldri klarer å ta igjen det tapte, fortsatte byråden.

– Helt klart vanskelig å forstå

Oslos nabokommune Bærum skal innføre rødt nivå på barneskoler og barnehager allerede tirsdag, en avgjørelse tidligere omtalt av Budstikka. Det samme gjelder Lørenskog.

Leder av Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Beate Skjefstad Andersen, framhever at avgjørelsen om rødt nivå må tas etter smittevernfaglige vurderinger. Samtidig påpeker hun følgende:

– Det er helt klart vanskelig å forstå for våre medlemmer om de fortsetter med gult nivå i Oslo når nabokommuner som Lørenskog og Bærum innfører rødt nivå.

Krevende situasjon

Nabokommunenes avgjørelse kommer etter økt koronasmitte den siste tiden. Smitten har også økt i Oslo, hvor man også har hatt tilfeller av en ny virusvariant. I lys av denne utviklingen beskriver Andersen en situasjon der lærere og barnehageansatte er utsatte.

Hun beskriver også en uro blant Utdanningsforbundets medlemmer.

– Det er krevende, sier lederen for Utdanningsforbundet i Oslo.

Andersen skal tirsdag i et møte angående muligheten for å innføre rødt nivå i barnehager og på barneskolen.

– Da får vi høre hvilke smittevernfaglige vurderinger som blir gjort. Vi kommer til å lene oss på den kompetansen, sier Aina Beate Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet til Avisa Oslo.

Les også

Skolebyråden frykter konsekvensene av rødt nivå på barneskolene: – De som trenger skolen mest, er de som blir hardest rammet

Kommentarer til denne saken