Beboere i sykehjem troner øverst på listen over dem som skal prioriteres i vaksineringen av Norges befolkning, besluttet Folkehelseinstituttet (FHI) i desember.

Da vaksinedosene ble tilgjengelige i romjulen, ba Oslo kommune om 429 doser, for å vaksinere beboere ved totalt fem sykehjem i kommunen, skrev VG. Etter planen skulle Sykehjemsetaten gjennomføre vaksinering av de resterende 34 sykehjemmene i kommunen i løpet av denne uken.

Dette får de imidlertid ikke til, opplyser direktør for samfunnskontakt Henrik Mevold.

– Denne uka får vi 2375 nye doser. Det er nok til å få satt vaksiner på til sammen 32 sykehjem av 39 i Oslo. Grunnen til at vi har sju igjen er at det er en uoversiktlig smittesituasjon på et par av disse sykehjemmene.

Mevold har ikke svart på hvor mange som for øyeblikket har mottatt en vaksinedose.

Ferdig med sykehjemmene neste uke

Den eneste tilgjengelige koronavaksinen i Norge er utviklet av amerikanske Pfizer og tyske Biontech. For å oppnå effekt, må hver mottaker av vaksinen sette to doser med tre ukers mellomrom, og det er derfor ingen som er ferdig vaksinert mot koronaviruset foreløpig.

Mevold opplyser imidlertid at etaten regner med å ha vaksinert alle sykehjemsbeboere i løpet av neste uke.

– Vi kunne for så vidt ha startet med alle sykehjem denne uken, men på grunn av den uoversiktlige smittesituasjonen har vi planlagt for sju sykehjem neste uke, sier han til AO.

I tillegg til sykehjemsbeboere, har enkelte pårørende mottatt første vaksinedose. Dette skyldes at vaksinedosene må benyttes innen seks timer fra de blir blandet ut.

Samtidig opplyser Helseetaten i Oslo kommune overfor AO at det foreløpig kun er sykehjemsbeboere som vaksineres i kommunen. I Altså vil Oslo ha satt vaksinedoser på i underkant av 3000 personer i løpet av denne uka. I Oslo kommune bor det om lag 3600 på sykehjem.

– Første dosering vil bli ferdig i løpet av neste uke. Så er det tre uker til neste dose, og så en uke før effekten inntreffer, sier Mevold.

Regner med effektiv fremdrift i månedene som kommer

Mandag skrev TV 2 at det er litt over 2200 personer som har mottatt første dose av koronavaksinen. Dette til tross for at rundt 40.000 norske vaksinedoser har stått på lager i nesten en uke.

Statsminister Erna Solberg skriver imidlertid at vaksineringstakten vil ta seg opp i tiden fremover.

– Vi regner med å ha en effektiv fremdrift i månedene som kommer, sier hun til kanalen.

I prioriteringsrekkefølgen til FHI, der altså sykehjemsbeboere står først, kommer de med alder 85 år og eldre på andreplass, etterfulgt av de med alder på 75 til 84 år. Deretter åpnes det for å vaksinere enkelte personer med høy risiko for alvorlig sykdom fra og med 18 år.

AO har sendt spørsmål om vaksineringsplanene til Oslo til byrådsavdelingen for helse, eldre og innbyggertjenester, men har foreløpig ikke fått svar.