På tirsdag er det 17. mai, og endelig kommer feiringen tilbake til en normaltilstand med store folkemengder i Oslo sentrum.

Det betyr også stort trøkk på kollektivtransporten.

Alle linjer har lørdagsruter, og deler av sentrum stenges for trikk og buss. På enkelte strekninger blir det stengt i sentrum, andre steder omkjøringer. Du må beregne forsinkelser.

For eksempel gjelder dette bussene gjennom Kvadraturen. Linjer som 30 og 31 vil kjøre Festningstunnelen, Munkedamsveien og Løkkeveien mellom Tollboden og Solli plass.

Trikken vil heller ikke kjøre gjennom Kvadraturen.

Alle detaljene får du i Ruters reiseplanlegger.

– For første gang siden 2019 skal vi alle endelig få feire nasjonaldagen sammen, og ikke i små kohorter. Det er meldt om rekordhøy deltakelse i barnetoget i Oslo, og det blir en folkefest over hele landet. Det er veldig mange som skal ut å reise i Ruters områder denne dagen, vi anbefaler alle å beregne ekstra god tid for å rekke det man skal. Det er også lurt å bruke reiseplanleggeren denne dagen, noen av bussene og trikkene vil kjøre alternative traseer, spesielt i Oslo, der deler av sentrum stenges for buss og trikk på grunn av barnetoget, opplyser Ruter i en pressemelding.

Selskapet har fire konkrete råd for deg som skal reise kollektiv på grunnlovsdagen:

  • Kjøp billett i appen.
  • Husk familierabatt. Reisende over 18 år kan ha med inntil fire barn gratis.
  • Beregn god tid. Mange skal ut. Noen steder vil det være barnetog i traseene.
  • Unngå Nationaltheatret stasjon, som har begrenset kapasitet.

Har du fått med deg disse sakene?