Gå til sidens hovedinnhold

Under én av ti tok på rullebåndet: – Ikke bevisst

Man skal fremdeles være forsiktig når man ferdes på offentlige steder for å unngå å bli smittet eller spre smitte dersom man er bærer av koronaviruset. Mange tar forholdsregler, men det er lett å glemme seg.

Like etter klokken 15.00 lille julaften var Avisa Oslo innom Lambertseter senter for å undersøke hvordan smittevernreglene ivaretas under en av årets travleste dager.

Mange er flinke til å bruke munnbind og Antibac for tiden, men man ser stadig færre som benytter seg av engangshansker, eller som beholder votter og hansker på innendørs. Det er usikkert hvor lenge smitten kan overleve på overflater, men Folkehelseinstituttet anbefaler fortsatt å vaske hender etter å ha berørt kontaktpunkter på steder mange ferdes.

Få berørte rullebåndet

Avisa Oslo tok en sjekk på hvor mange som tenkte over om de berørte rullebåndet på Lambertseter senter onsdag ettermiddag. Mellom klokken 15.14 og 15.19 kunne avisens utsendte telle 56 personer som kom opp via rullebåndet fra underetasjen til 1. etasje på kjøpesenteret.

36 personer var ikke i kontakt med den svarte håndløperen med hendene. Mange bar på poser og hadde ikke noe valg, men flere valgte også bevisst å ikke støtte seg til rullebåndet.

15 personer brukte albuen eller en jakkekledd arm til å lene seg på håndløperen, mens bare fem personer brukte en bar hånd til å støtte seg til båndet. Ingen av de fem ville kommentere til Avisa Oslo, men Gordana Johansen fra Bjørndal var en av dem som brukte albuen til å støtte seg til båndet.

– Lei alt sammen

– Var det bevisst at du gjorde det?

– Nei, det var egentlig ikke det, altså. Jeg tenker ikke så mye over hva jeg tar på og hvor jeg er lenger. For å være helt ærlig er jeg litt lei alt sammen. Jeg er lei korona og jeg er lei av å ha på meg denne masken, sier hun om ansiktsmasken hun har på seg.

– Men du bruker maske og tar forholdsregler?

– Jeg gjør det, men ikke fordi jeg vil. Jeg bruker maska, men jeg er skikkelig lei, så nå håper jeg ting roer seg snart.

3.000 smittede på en måned

Den siste måneden er nesten 3.000 personer smittet i Oslo kommune. Av de 2.957 som er smittet de siste fire ukene, er 1.865 trolig smittet enten hjemme, på jobb eller på besøk hos andre. Det kommer frem i en rapport fra Oslo kommune som Avisa Osloomtalte lille julaften.

Ifølge rapporten kan smitten i noen få tilfeller spores tilbake til offentlige steder. 39 av tilfellene som er avdekket og sporet i ukene 48 til 51 knyttes til kategoriene Serveringssted/bar/utested-gjest, arrangement offentlig og privat arrangement på offentlig sted.

Det er imidlertid mange som har ukjent smittevei, eller som er uavklart eller ikke angitt.

614 av de 2.957 som er smittet siste måned har ukjent smittevei. Kommunen opplyser at tallene baserer seg på en manuell opptelling av registrerte smittetilfeller, og at totaltallet derfor kan variere noe fra totaltall oppgitt ellers i rapporten.

Kommentarer til denne saken