Ukrainske Mariia (32), Dima (6) og Max (3) er blant de mange, mange tusen som har møtt opp i Oslo sentrum for å se barnetoget gå fra Akershus og opp til slottet.

– Det er veldig mye mennesker, sier Mariia og passer på at guttene ikke forsvinner i folkehavet.

Fra Kyiv til Oslo

Dima (6) og Max (3) har på slips og sløyfe. Mariia forteller at de har kjøpt pentøy her i Oslo. Da de kom fra Ukraina, hadde de bare med seg tre bager.

Den lille familien rømte fra Kyiv da hjembyen ble bombet. Over natten ble hjembyen deres en krigssone da Russland invaderte Ukraina. 7. mars måtte Mariia ta det vanskelige valget om å forlate hjemmet og ektemannen sammen med barna.

I Oslo bor moren hennes og hennes norske ektemann. Mariia, Dima og Max har bodd hos dem de første månedene i Norge..

Sist Avisa Oslo møtte familien, var da Dima hadde sin første skoledag på Bolteløkka skole. Mariia forteller at sønnen liker seg veldig godt på skolen.

– Hver gang jeg henter han, så smiler han. Han gleder seg til å gå på skolen hver dag, sier hun.

– Bunadene deres er veldig fine!

Guttene vil aller helst ha is, men først skal de se på barnetoget.

Familien er sammen med Mariias mor som bor her i Oslo, og hennes ektemanns søster. De forteller at Dima har tre lekekamerater i familien som går på Disen skole.

Mariia forteller at morens ektemann har tre søstre, som alle har tatt dem veldig godt imot:

- Vi er så takknemlige for alt de har gjort for oss, sier hun.

Mariia forteller at den norske nasjonaldagen ikke er så annerledes enn den ukrainske, som feires 24. august.

– På nasjonaldagen til Ukraina er det også en parade i sentrum, det er sang og mye barn, forteller Mariia.

Hun legger til:

- Paraden er i gaten som heter «frigjøringsgaten». Dette er en feiring som vi gjør når det ikke er krig, og russisk okkupasjon. Jeg skulle gjerne vært der i dag, men krigen gjør det umulig. Ukrainere kan føle seg som nordmenn i dag.

Men det er ikke like mange som går med nasjonaldrakter som her. Bunadene deres er veldig fine! Og det er så mange som har dem, i alle aldere, sier Mariia

Selv om Mariia ikke legger skjul på at det som skjer i hjemlandet er vanskelig, sier hun at hun bare har varme følelser for den norske nasjonaldagen:

– Alle land har sin nasjonaldag, og jeg syns det er flott å feire friheten og Norge. Vi er veldig takknemlige for å være her, og glade for å kunne feire Norge, sier hun.

Og forhåpentligvis ble det is på Dima og Max også.