– Jeg kan bekrefte at det ikke var meg, sier Nasir Ahmed muntert.
Byrådssekretæren for helse, eldre og innbyggertjenester snakker om et segment av gårsdagens utgave av NRK-programmet Debatten, som fikk mange innad i det politiske miljøet i Oslo til å sperre øynene opp.
For skjermen viste en mann med svært likt utseende som Nasir. Han hadde samme sveis, form på skjegget og et lite gråstenk i skjegget. Budskapet var imidlertid kritisk til deler av politikken, som blant annet byrådet Nasir Ahmed er en del av, fører.
Eksempelvis mente debattanten at det var fint med gratis kollektivtransport for ukrainske flyktninger i Oslo, men han refset at ikke dette gjaldt for alle flyktninger (noe byrådet dagen etter debatten signaliserte at de vil sørge for, ifølge NRK).
Altså ikke et soloutspill en forventer fra en byrådssekretær. Og så absolutt ikke fra en innenfor helse, eldre og innbyggertjenester.
Skapte furore
Avisa Oslo kjenner til at meldingene gikk fram og tilbake om opptredenen – både mellom partiene og innad i partiet.
– Umiddelbart tenkte jeg: Hva gjør Nasir på Debatten? Og hvorfor om dette temaet? Her har det skjedd noe galt, sier Nasir Ahmeds partikollega Mansoor Hussain.
Da Avisa Oslo kontakter bystyrepolitikeren etter å ha fått nyss om den noe merkverdige situasjonen fra andre kilder, forklarer Hussain at han rakk å tenke «dette må vi rydde opp i».
Men før Hussain fikk åpnet Messenger-appen, kom han på følgende: Nasir Ahmed har en tvillingbror.
– De kunne jo bare sett på underteksten, sier Yasir Ahmed.

Her hopper skuespiller Iselin (37) ut i det iskalde vannet: — Den var i panikk
Forvirrende – selv for mamma
Yasir deltok på Debatten i kraft å være styreleder for Likestilling, Inkludering og Nettverk (LIN), og mener det bør være mulig å se forskjell på ham og broren. Samtidig har det ikke alltid vært lett å skille de to, medgir Yasir.
Derfor var det helt naturlig for ham å kontakte Nasir om Debatten-opptredenen, slik at han kunne si ifra til helsebyråd Robert Steen og byrådsleder Raymond Johansen på forhånd.
For selv deres aller, aller nærmeste sliter av og til med å skille tvillingene.
– Vi skulle feire 17. mai sammen på Aker Brygge, og la ut et bilde på Instagram. Selv ikke moren vår klarte å se hvem som var hvem. Hun ble forbauset, sier Yasir, før Nasir forklarer at mor Famida Kosar ikke bare ga dem samme type klær frem til de begynte på ungdomsskolen.
Hun kalte dem også «Nasir-Yasir», noe hun har fortsatt til den dag i dag, ifølge tvillingene.
«Nasir-Yasir»
Avisa Oslo har tatt kontakt med mor Famida for å få vite mer om bakgrunnen for kallenavnet «Nasir-Yasir».
Famida forklarer at det stammer fra en pakistansk dramaserie med to brødre som het Nasir og Yasir. Samtidig avviser hun at det har vært vanskelig å skille mellom dem.
– Men det var et bilde for noen år siden på 17. mai hvor jeg ikke kjente igjen hvem var hvem, medgir mor Famida.
Nasir og Yasir kan på sin side bekrefte at kallenavnet har smittet over på venner og bekjente.
– Da han skulle gifte seg og inviterte venner, sa alle at de skulle på «Nasir-Yasir» sitt bryllup, sier Yasir, som også sier at en svigerfar som slet med å holde oversikt.
– Og da vi jobbet i T-banen, trodde en av de vi jobbet sammen med at vi var en og samme person. Han ble svimmel da han så oss sammen for første gang, forklarer tvillingene og ler.

20 år etter at forholdet tok slutt sendte Stine en melding til Kim. – Det sa bare pang!
Speilbilder, men forskjellige
Da Avisa Oslo møter de 38 år gamle brødrene fra Østensjø, har de på seg samme type jakke. Nasir ler når han forteller vitser om Yasir, og når Yasir svarer med en vits tilbake, har Nasir det samme alvorlige ansiktsuttrykket som Yasir hadde da vitsen gikk på bekostning av ham.
Tvillingene forteller om et liv der de har fulgt hverandre gjennom tykt og tynt. De var på samme barneskole, ungdomsskole, og VGS. De studerte sammen på BI og i England. Og i militæret var Nasir og Yasir i samme leir.
– Han ble egentlig plassert i Kirkenes, men gråt seg til å bli overført til Hønefoss, og jeg søkte meg til samme sted. Så bodde vi på samme rom, forklarer Yasir, før Nasir avviser noen grining.
- Men jeg var deppa.
– Hvordan vil dere beskrive hverandre?
Nasir ser på den 0,2 centimeter kortere Yasir, tenker seg litt om, og svarer:
– Vi er speilbilder av hverandre og tenker ganske likt, men vi har to ulike personligheter. Jeg opplever at jeg er mer analytisk, mens han «gønner» mer på. Så sånn sett ser vi hverandres svakheter og prøver å gi hverandre råd.
– Jeg sier ofte: Han tenker for mye. Jeg grubler ikke, jeg bare gjør ting, så får vi se, sier Yasir.
Gode venner
At de to er forskjellige mennesketyper har også gitt seg utslag i yrkeslivet.
Etter at de sluttet i T-banen, har Nasir hatt en karriere i Arbeiderpartiet og Ruter, som han nå har tatt seg permisjon fra for å være byrådssekretær. Yasir har på sin side vært informasjonsansvarlig i Islamsk Råd. Nå er han styreleder for Likestilling, Inkludering og Nettverk (LIN), som er en interessepolitisk organisasjon for flerkulturelle minoriteter i Norge.
Det var i den rollen han opptrådte i under torsdagens utgave av Debatten. Tvillingene har rett og slett forskjellige roller og innfallsvinkler. Og gutta har ingen planer om å ta noen ny debatt under intervjuet med Avisa Oslo.
– Vi respekterer hverandres ståsted. Jeg respekterer den posisjonen han har i politikken og i Ruter, sier Yasir Ahmed.
Nasir kan på sin side, kanskje ikke så overraskende, si at han stiller seg fullt bak byrådets politikk. Samtidig framhever han det gode forholdet med broren, som han har tilbrakt store deler av livet sammen med.
– Vi er veldig gode venner, sier Nasir Ahmed, før Yasir Ahmed skynder seg med å presisere at det er helt fint om folk slutter å tro de er samme person.
– Han er erkefan av Liverpool. Jeg er United-fan. Vi har forskjellige personligheter!
