– Hva i all verden er dette for noe? spurte Jarle Karlstad i en Nordmarka-gruppe med 17.000 medlemmer på Facebook.

Turentusiasten siktet til et skilt som er satt opp ved fiskevannet Mantjernet, sørvest for Stryken. I det som ser ut som en tabell, er årstallene fra 1988 til 2021 inngravert – foruten om 1992, 2017 og 2018. Øverst er skiltet merket med FCDC.

Kommentarene lot ikke vente på seg, men ingen aner hva skiltet betyr.

– Det er kanskje en tabell som viser hvor mye vi «synker sammen» når vi blir eldre? fleiper en person.

– Tipper det har noe med snødybden å gjøre, påpeker en annen.

– Lurer på om det er en kalender for en skole eller universitet? påpekes det.

– Kanskje den er satt opp for at vi andre skal få noe å gruble over, slår en fast.

Andre foreslår at noen har markert årene de har vært på akkurat den odden ved Mantjernet. Noen hinter til at det kan være en «fiskegreie».

Les også

Jan (82) og co. sørger for at du får perfekte skiløyper til vinteren

– Merkelige greier

– Det er litt spesielt. Når noen tar opp noe i den Facebook-gruppen, så er det alltid noen som har svar. Dette er første gang jeg har sett at ingen har et svar, sier Karlstad lattermildt til Avisa Oslo.

To dager etter at han la ut bildet av skiltet, klør han seg fortsatt i hodet. Han har engasjert flere bekjente i jakten etter en løsning, men foreløpig er mysteriet uløst.

Googler man FCDC, som står øverst på skiltet, er det også lite svar å få.

– Da kom det bare opp mye rart og ikke noe som var logisk. Så er det noen årstall som er utelatt, som 2017 og 2018. Og på 1992 er det bare satt inn en skrue. Merkelige greier, sier han.

Avisa Oslo har også spurt Tom Stensaker om det spesielle skiltet. 68-åringen kjenner omtrent hver krik og krok i Oslomarka.

– Det ser ut som at 1992, 2017 og 2018 er borte – og at skiltet er satt opp i 2021. Mer vet jeg ikke, dessverre, sier han.

Uløst gåte

Heller ikke Skiforeningen kan på stående fot gi et svar på hva skiltet betyr. De har på Avisa Oslos initiativ satt i gang en intern undersøkelse.

Det samme har Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA). Det er de som gir tilgang til fiske i Mantjernet.

Carl Gustaf Rye-Florentz, skogsjef for Løvenskiold Skog, som forvalter det store skogsområdet rundt vannet, har foreløpig ikke svart på våre henvendelser.

Saken er dermed fortsatt en uløst gåte. Vet du svaret? Da vil vi ha hjelp fra deg!