Dette sto det i Facebook-meldingen som ble sendt en morgenstund i juni:

«Hei jon helgheim. har lagt merke til din totale likgyldighet, og RASISME I NORGE exposa deg ganske greit de siste dagene! Du ekke noe anne en en gammeldags sliten ekkel rasist ! En utlendingen pulte sikkert dama di på barneskolen/ungdommskolen/videregående, din stygge ekle gora! Du burde passe på hva du trøkker ut av kjeften din! Du er ikke statsleder så du har ikke hired bodyguards!! Du skal repsenterer folket, og folket er mangfoldig. Fortsett å snakk dritt så skal vi se hva jeg og gutta fra 313, young bloods, 187, gjør når vi ser deg i byen neste gang. Din ekle lassaron, moreeen din er bikkja mi/hora mi»,

Nå er mannen tiltalt for «angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet». Strafferammen er på ti år.

Erkjenner ikke straffskyld

Han erkjenner ikke straffskyld for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, opplyser hans forsvarer Ole Strømmen til Avisa Oslo. Men den tiltalte bestrider ikke at han sendte Facebook-meldingen.

– Han kommer ikke til å anføre at det ikke var han som sendte Facebook-meldingen. Han har forklart at det var en spontanreaksjon på at han er blitt provosert av en del meningsytringer som Helgheim har kommet med, sier forsvareren.

I meldingen antyder Oslo-mannen at han har forbindelser til navngitte gjenger, som Holmlia-baserte Young Bloods. Det er ingen realitet i dette i bevisene, ifølge advokaten.

– Han har ikke noen tilknytning til noen av gjengene. Han har forklart at det ikke lå noe alvor bak meldingen, men at det var et uttrykk for frustrasjon, sier forsvarer Strømmen.

Oslo-mannen er også tiltalt for ulovlig oppbevaring av en dobbeltløpet hagle med ammunisjon, og en batong.

– Han har erkjent oppbevaring, men det er helt urelatert til den andre delen av saken. Han har forklart at han bare har oppbevart det for noen bekjente, sier Strømmen.

– Ikke lettskremt

– Jeg er ikke lettskremt, men å forsøke å true politikere til ikke å si sin mening er ikke greit, sa Helgheim til Nettavisen da siktelsen ble omtalt i sommer.

Helgheim mener han ikke har bidratt med uttalelser som skal kunne fremkalle truslene han mottok.

– På ingen måte. Jeg deltar aktivt i den offentlige debatten, men på en saklig måte. Men det hagler med rasismebeskyldninger uansett hva man sier. Det er en skremmende utvikling i samfunnet på det området. Det finnes folk som hisser opp stemningen, det bidrar til at det sendes flere stygge meldinger, sa Helgheim i juli.

– Jeg kommer til å fortsette å debattere i den offentlige debatten med full tyngde i fremtiden også.