Gå til sidens hovedinnhold

Trosser partikolleger i betent sak: – Varslet katastrofe

Oslo Rødts leder Siavash Mobasheri sier han har tatt dissens i den betente Brynsbakken-saken. Dermed stemmer han mot sine tre partikollegaer i bystyret.

«Saken sendes tilbake til byrådet for videre utredninger av alternative traseer og lokkløsninger over sporene. Det skal stilles krav om økte statlige ressurser for å gjennomføre dette på kortest mulig tid, samtidig som Oslo kommune skal sette av ressurser til rask gjennomføring av det kommunale planarbeidet i saken».

Slik lyder det alternative forslaget Rødt-leder Siavash Mobasheri selv går for i Brynsbakken-saken.

Forslaget står i kontrast til det byrådspartiene Ap, SV og MDG har blitt enige om med Venstre og Rødt, i og med at det innebærer en utsettelse av prosjektet, slik blant annet Vålerenga vel og bydelsutvalget i Gamle Oslo har bedt om.

Da Avisa Oslo ber Mobasheri forklare hvorfor han tar dissens i saken, som i skrivende stund ennå ikke er avgjort, viser han først til grundige diskusjoner i eget parti.

– Vi kan slå fast at det er ulike meninger om saken i partiet. Denne uenigheten gjenspeiles i voteringa i bystyret i dag. Jeg har tatt dissens i saken og stemmer for en midlertidig stans av prosjektet og at Bane Nor en gang for alle gjør jobben sin og utreder lokk over sporene.

– Varslet katastrofe

Mobasheri sier han har stor forståelse for at partikollegene støtter et prosjekt, som øker kapasiteten på en av Norges mest trafikkerte jernbanestrekning med omtrent 20 prosent.

– Men fra første stund var prosjektet preget av manglende utredning og medvirkning – til tross for gjentatte innspill fra lokalbefolkningen og bydelsutvalget om utredning av lokkløsninger. Byrådet kunne ha stilt krav om utredning av lokk og tiltak som bedre ivaretar lokalmiljøet da planprogrammet ble behandlet. Men her sviktet byrådet folk i Gamle Oslo.

Oslo Rødts leder sammenligner Brynsbakken-saken med fylkes- og kommunesammenslåing, nedleggelse av lokalsykehus i distriktene og nedleggelse av Ullevål sykehus i Oslo.

– I likhet med andre prosjekter hvor folk overkjøres og demokratiske prinsipper legges til side var utfallet av denne planprosessen en varslet katastrofe, som ville skape stor motstand blant lokalbefolkningen, sier Siavash Mobasheri til Avisa Oslo.

– Har solgt seg utrolig billig

Til tross for Mobasheris dissens ligger det an til klart flertall for byrådspartienes forslag i bystyret.

Det innebærer at Bane Nors prosjekt ikke forsinkes, men at det kreves strengere støykrav og utredes lokkløsninger over de nordre sporene i Brynsbakken. Det presiseres imidlertid at «lokket skal kunne realiseres innenfor en akseptabel kostnad og uten lang stenging av jernbanen».

Lokalpolitiker Tjeran Vinje (H) er sterkt kritisk til formuleringene, som han kaller ekstremt vage.

– Dette er et tamt vedtak. Det er ikke noe håndfast som gjør at Bane NOR i realiteten må følge opp, sier Vinje til Avisa Oslo.

– Med dette blir det ikke noe lokk. De har solgt seg utrolig billig, mener Tjeran Vinje.

Avisa Oslo følger dagens bystyremøte utover kvelden.

Les også

Truer med massesøksmål og kjempeforsinkelse på Bane Nor-prosjektets skjebnedag: – Kan dra ut i flere år

Kommentarer til denne saken