Det siste trinnet i regjeringens gjenåpningsplan blir ikke gjennomført foreløpig. Usikkerhet knyttet til deltavarianten av koronaviruset er årsaken.

– Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi ikke går videre til trinn 4 nå. Vi støtter dette. En overgang til neste trinn kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse mandag.

Det ble klart på en pressekonferanse om koronasituasjonen og gjenåpning mandag ettermiddag.

– Det er data og ikke datoer som avgjør når vi kan gå videre i gjenåpningen. Det er en risiko for at delta-varianten skal forårsake en fjerde smittebølge i den uvaksinerte delen av befolkningen, blant dem som bare har fått én dose eller er i sårbare grupper. Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi ikke går videre til trinn 4 nå. Vi støtter dette, sier Solberg i en pressemelding.

Det ble også klart at det gjøres noen justeringer i trinn tre. Blant annet åpnes det for arrangementer med noe flere deltakere enn før: fra 5.000 til 7.000 på utendørsarrangement der det benyttes koronasertifikat, og alle har faste, tilviste plasser. Kravet om innslippsstopp ved midnatt på slike arrangementer fjernes, skriver regjeringen i en pressemelding.

Skoler, barnehager og SFO må forberede seg på gult nivå i områder med mye smitte.

Allerede i forrige uke advarte helseminister Bent Høie (H) om at trinn fire kunne bli utsatt. Samtidig kommer det enkelte lettelser for Oslo-befolkningen i dag.

På trinn fire i regjeringens gjenåpningsplan kan blant annet universiteter og høyskoler gå tilbake til en stor grad av fysisk undervisning, breddeidretten kan holde på stort sett som normalt, kravet om bordservering oppheves, og et økt antall personer kan være til stede på arrangementer.

Det vil fortsatt eksistere generelle smitteverntiltak og være aktuelt med innreiserestriksjoner.

Forrige uke ble det klart at både skjenkeforbudet etter midnatt og påbudet om hjemmekontor ville fjernes fra og med i dag. Foreløpig vil følgende lokale tiltak videreføres i hovedstaden: Krav om bruk av munnbind i kollektivtransporten og i taxi videreføres.

Anbefalingen om å unngå unødvendige reiser med kollektivtransport videreføres. Regelen om smitteverntiltak på byggeplasser videreføres.