Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vogner trukket av hester kom lettere frem når vognene gikk på skinner. Spesielt når det var nedbør og gjørmete veier. Men asfalten ble etter hvert oppfunnet, og siden da har trikken vært et ekstremt dyrt og lite egnet fremkomstmiddel.
Men av ukjente, kanskje nostalgiske, grunner brukes fortsatt trikker. En stund kunne de påpeke en miljøfaktor da trikken går på strøm, og bussene på diesel eller bensin. Slik er det som kjent ikke lengre. Og dagens trikker går forresten saktere enn både buss og T-bane.
Vi har ganske nylig sett resultatet av oppgradering av trikkeskinnene i Storgata. 676 millioner ble brukt, og selv med 185 meter kulvert (som ikke hadde noe med trikken å gjøre), er det et vanvittig sløseri. Det ble i tillegg brukt over 100 millioner for å legge nye midlertidige skinner og nye strømledninger for å legge om traséen til trikkene mens arbeidet pågikk. Når bussene trenger å endre rute setter de bare på blinklyset.

Hjertet hopper over et par slag. Full vogn på vei i feil retning
126 tilfeller av feilparkeringer i Bogstadveien
Står en bil 10 cm. feilparkert står trikken fort i 20 – 30 minutter før bilen fjernes og trikken kan kjøre videre. I uke én i år var det 126 tilfeller av feilparkeringer i Bogstadveien og Hegdehaugsveien alene. På én uke. En el-buss taper ikke tid på slikt, den svinger utenom.
Innkjøpspris for de 87 nye trikkene er 4,1 milliarder. kroner, dvs. over 47 mill. pr. stykk. Mens en elektrisk leddbuss koster ca. 10 mill. Bussen er også mye rimeligere å vedlikeholde. Trikkene har ført til at en månedskort i sone 1 nå koster 853 kroner. Hadde det vært satset på el-busser hadde den billetten vært betydelig rimelige.
Som borger mener jeg det er fullstendig uakseptabelt å sløse bort skattepengene våre på denne måten.

Har du holdt deg for ørene av hylende trikker? Derfor skjer det
København la ned sine trikker i 1972
En annen ting er den meningsløse regelen om at fotgjengere har vikeplikt for trikken (unntak ved lysregulering/annen skilting). Dette har en farlig konsekvens. Det kreves ikke sertifikat for å være å være fotgjenger, og dermed ha kunnskap om dette. Resultatet er at flere ganger så mange har blitt kjørt i hjel/skadet av trikken. Årsaken er at trikken er svintung og ikke stopper så fort som en buss, og at bussen har vikeplikt for fotgjengere.
Og tyngden til trikken vises på alle veier der det er trikkeskinner. Trondheimsveien f.eks. er i stort behov av vedlikehold av skader som skyldes trikkene, det samme gjelder Tofts/Vogts gate. Et slikt vedlikehold vil fort koste nye hundrevis av millioner. El-bussene ødelegger ikke gatene. Da jeg bodde i Thorvald Meyers gate var jeg også plaget av støy fra trikkene (spesielt SL-95). Støy er helsemessig en av de alvorligste truslene mot helsen. En el-buss hører du knapt.

Å kjøpe voksenbillett svir i lommeboken
Jeg vet jeg vil trigge noen, men nei, det foreligger ikke et eneste fornuftig argument for å fortsette denne sløsingen med borgernes skattepenger. Godt gammeldags sunt bondevett tilsier at trikken er et ekstremt dyrt fremkomstmiddel, som har hatt sin tid.
København la ned sine trikker i 1972. Oslo bystyre har vedtatt å legge ned trikken en gang tidligere, men dette ble omgjort i 1978. Gammel vane og nostalgi er ikke fornuft. Argumenter som at «trikk er koselig», «jeg og bestefar tok trikken til Nordstrand og spiste is» eller «vi har alltid tatt trikken» holder ikke.
El-buss er fremtiden. La de nyinnkjøpte trikkene bli de siste.
Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Byens mest utskjelte strøk er bedre enn sitt rykte

Grønnsakshandlere gir godt byliv, men reglene er der av en grunn

Vitner om forakt for folk som bor i nabolaget
