(Oslodebatten)

Årsaken er at vi ble tvunget til å nedskalere årets arrangement på grunn av regjeringens covid-restriksjoner, som kom i desember i fjor. Trettebergstuen varsler også i samme brev at regjeringen ikke vil prioritere X Games i neste års statsbudsjett.

Dette har skapt en voldsom debatt, og skal avgjøres når Stortinget stemmer over saken denne uken, torsdag 17. mars.

LES OGSÅ: Populært Oslo-arrangement kan forsvinne: – Det var totalsjokk

Kulest av alle norske idrettsarrangementer

Alle i Oslo husker magien som ble skapt da X Games la Big Air-konkurransen til Tøyen i 2016. Hvert år bruker tusenvis av Oslo-ungdommer skateboard-anlegget som X Games bygde i Skur 13 på Filipstad. Byrået Opinion har dokumentert at unge nordmenn i alderen 18 til 24 år synes at X Games er det kuleste av alle norske idrettsarrangementer.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

De siste årene har arrangementet fått støtte over statsbudsjettet. Da er det ikke så rart at andre politikere blir forbanna på kulturministeren og Arbeiderpartiet, men også sportsjournalister reagerer kraftig. Etter X Games-debatten i Stortinget i forrige uke, skrev VGs kommentator Leif Welhaven at Trettebergstuen heller bensin på bålet:

«Den intense debatten som utspant seg i Stortinget før helgen aktualiserer et tilbakevendende stridstema: Er Arbeiderpartiet så forelsket i NIF-paraplyen at partiet har blitt blinde for andre miljøers behov?»

Norges Idrettsforbund (NIF) vil ha idrettsmonopol, og har hele tiden vært motstandere av det privateide X Games. Arbeiderpartiet deler dette synet, og tar ikke hensyn til at en betydelig andel av den yngre befolkningen ønsker seg X Games i Norge. Det er et demokratisk problem.

Det er også svært problematisk at vi må legge ned vår virksomhet, at flere hundre medarbeidere og leverandører mister et viktig oppdrag, og at norske utøvere ikke lenger har en internasjonal konkurranse i sitt hjemland.

Alt dette uten at noen av de berørte har blitt hørt

Trettebergstuen mener masse i denne saken, men hun har aldri møtt oss. Hun sa på TV 2 at hun digger X Games, men det er ikke troverdig. Hvis hun var glad i X Games ville hun spurt oss om hva konsekvensene blir hvis hun fjerner all offentlig støtte.

Da ville jeg sagt til henne at da får vi ikke til X Games i Norge.

At hun tar et så drepende grep ved utgangen av en pandemi, er umulig å forstå. Hva har vi, våre utøvere, leverandører, fans og frivillige gjort for å bli straffet på denne måten? Har ikke regjeringen sagt at den skal hjelpe alle som jobber med sport og kultur gjennom pandemien?

Det skånsomme og etisk forsvarlige veivalget ville være å utbetale den vedtatte støtten til X Games - som Arbeiderpartiet stemte for i desember - med en tilleggsformulering om at pengene skal brukes når pandemien er over. Så burde regjeringen invitert til en prinsipiell debatt om vi skal ha et idrettsmonopol eller ikke i Norge. Da måtte vi ha funnet gode, demokratiske metoder til å høre alle som er berørt.

Det ville vært en styrke det norske demokratiet, hvor alle skal ha like muligheter til innflytelse.

I sin brennaktuelle bok «Demokratiets langsomme død», skriver professor Janne Haaland Matlary at demokratiet er under angrep. Ikke bare fra autoritære statsledere, men også fra Vestens egne eliter, som tvinger gjennom upopulære politiske løsninger på bekostning av folkeviljen. «For det er folket som skal styre selv, ikke internasjonale eliter eller organisasjoner», skriver Haaland Matlary.

Det kunne kulturminister Trettebergstuen tenkt på – før hun tok den organiserte idrettens side i denne saken.

Les flere debattinnlegg fra Avisa Oslo og følg OsloDebatten:

Les også

Veien til følelsen av total håpløshet er kort. Det har jeg erfart

Les også

Russiske barn skal ikke straffes for det de voksne gjør

Les også

Jeg er født i Russland i 1999. Sånn har landet forandret seg

Les også

Da livet begynte å vokse i magen, ble kroppen min så mye mer