I 22.30-tiden 8. oktober i fjor tok tre menn seg inn i en leilighet i Heimdalsgata på Tøyen. Maskert med finlandshetter og bevæpnet med to kniver og en replikapistol, truet de tre menn som befant seg i leiligheten.

Mens det oppsto et basketak mellom ranerne og de fornærmede mennene, forsvant den ene ransmannen fra stedet med et utbytte på 51.000 kroner.

De øvrige to ble til slutt overmannet, bundet fast med ledninger og holdt igjen til politiet ankom stedet.

I slutten av januar møtte en av dem, en 34 år gammel mann, i Oslo tingrett. Her sto han tiltalt for grovt ran etter episoden på Tøyen – en tiltale han erkjente straffskyld for.

Knivstukket i skulderen

I retten forklarte mannen at han ble med på ranet fordi han trengte penger til husleie for en leilighet han nylig hadde signert kontrakt for.

Derfor ble han med de andre to mennene for å kreve inn gjeld fra de fornærmede, fortalte han i rettssaken. Han hadde selv med replikapistolen, som han ville bruke for å skremme.

Det gikk ikke helt som planlagt.

I basketaket som oppsto fikk 34-åringen såpass mye juling at han måtte legges inn på Ullevål sykehus i ettertid. En av de fornærmede ble på sin side knivstukket i en skulder.

Utbytte på avveie

Oslo tingrett mener at 34-åringen hadde en ledende rolle i ranet, der utbyttet på 51.000 kroner som den tredje ransmannen unnslapp med, foreløpig ikke er kommet til rette.

Retten legger til grunn at han instruerte de andre ransmennene og at situasjonen ble oppfattet som svært truende av de fornærmede.

«Retten finner å fremheve at ranet ble begått av tre i fellesskap noe som også krever en viss planlegging, det ble truet med to kniver som er å anse som særlig farlig redskap, ranet ble foretatt i fornærmedes bolig hvor man skal kunne føle seg trygg og som derfor innebærer en betydelig integritetskrenkelse, og ransutbytte er et betydelig beløp», heter det i dommen fra Oslo tingrett, som ble avsagt tirsdag.

Erstatning og oppreisning

Til diskusjonen om straffeutmåling fremkommer det at 34-åringen tidligere er domfelt en rekke ganger – blant annet for et drapsforsøk i 2011 og senere for grov narkotikakriminalitet og tyveri. Han sitter i dag varetektsfengslet.

Mannen innrømmes dog noe strafferabatt for å ha erkjent straffskyld, til tross for at det ikke har resultert at fornærmede har fått tilbake ransutbyttet på 51.000 kroner.

Det var for øvrig penger han hadde satt av til tannbehandling.

Tingretten kommer til at 34-åringen skal dømmes til fengsel i ett år og sju måneder. Han må også betale 51.000 kroner i erstatning, pluss en samlet oppreisning på 60.000 kroner til de fornærmede.