Politiet mener at mannen var til stede da to andre menn ble knivstukket på Furuset mandag ettermiddag.

– Han har status som mistenkt og fornærmet, men han er ikke siktet eller besluttet pågrepet. Vi har anmodet ham via forsvarer om å melde seg, sier politiadvokat Hilde Hermanrud Strand i forbindelse med at de to mennene som allerede er pågrepet, er begjært varetektsfengslet onsdag ettermiddag.

Ifølge politiets opplysninger skal ikke mannen selv ha blitt fysisk skadet i hendelsen.

Det har foreløpig ikke lykkes for Avisa Oslo å få en kommentar fra mannens forsvarer, advokat Sidra Bhatti.

– Utsatt for et traume

To menn er altså siktet i saken – den ene (19) for drapsforsøk; den andre (24) for kroppsskade. Førstnevnte møtte selv i fengslingsmøtet i Oslo tingrett klokken 14. Her begjærte han seg løslatt, opplyser forsvarer Sugin Varatharajan til Avisa Oslo.

– Han nekter straffskyld for drapsforsøk. Han har gitt en omfattende forklaring til politiet, der han har fortalt at han er utsatt for et angrep og måtte forsvare seg, sier han.

Varatharajans klient ble selv påført knivskader i hendelsen, men er nå skrevet ut fra sykehus.

– Han bærer likevel preg av å være utsatt for et traume, sier Varatharajan.

Politiet begrunner begjæringen om varetekt for begge mennene med bevisforspillelsesfare, opplyser Hilde Hermanrud Strand.

Fengslet i fire uker

Påtalemyndigheten fikk rettens medhold i å fengsle 19-åringen i fire uker med brev- og besøkskontroll.

I fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett fremkommer det politiet ikke har kontroll på «skadegjenstanden», altså kniven som skal ha blitt brukt til å stikke den andre siktede.

Videre utelukker ikke retten at 19-åringen kan ha handlet i selvforsvar, slik hans forsvarer har forklart.

«Retten finner det mest sannsynlig at det i utgangspunktet forelå en nødvergesituasjon, men at vilkårene for å anse siktedes handling som en lovlig nødvergehandling ikke er oppfylt fordi hans handling gikk lenger enn nødvendig», skriver retten.

De begrunner fengslingen med bevisforspillelsesfare, i tråd med begjæringen fra politiet.

«Retten har ved denne vurderingen lagt særlig vekt på at etterforskningen er i en helt innledende fase, at personen som var sammen med siktede da hendelsen fant sted ikke har meldt seg for politiet til tross for oppfordringer om dette», står det i kjennelsen.

– Sterkt skadet

Fengslingsspørsmålet for den andre siktede (24) avgjøres som såkalt kontorforretning, altså ikke et fysisk rettsmøte. Det skyldes at han ennå ikke er i stand til å forsvare seg på grunn av skadene han er påført, opplyser hans forsvarer.

– Han ble blant annet operert i dag. Han er sterkt skadet, men utenfor livsfare slik jeg oppfatter det, sier advokat Øyvind Bratlien til Avisa Oslo.

Det er uklart hvordan han stiller seg til siktelsen for kroppsskade. Enn så lenge har han ikke forklart seg til politiet.

– Vi har foreløpig ikke snakket om saken, sier Bratlien.

Den siktede 24-åringen er straffedømt flere ganger tidligere:

  • I august 2020 ble han dømt til fengsel i 110 dager for knivtrusler mot en bartender i Oslo sentrum. Han var også i besittelse av tre kniver da han ble pågrepet.
  • I oktober samme år ble han i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i ett år og ni måneder for grov kroppsskade med kniv. Bakgrunnen for dommen var en episode på Majorstuen i 2019, der han stakk en annen mann i magen med kniv. I utgangspunktet ble han dømt til fengsel fire og et halvt år i Oslo tingrett for drapsforsøk, men 24-åringen anket dommen.
  • I august 2018 ble han dømt til 30 dagers betinget fengsel for besittelse av 100 gram marihuana.
  • 3. oktober i år er det berammet en voldssak mot ham i Follo og Nordre Østfold tingrett. Ifølge tiltalen skal han blant annet ha helt kokende vann over nakken på en annen mann i Eidsberg fengsel.

Ifølge VG er den andre siktede tidligere ilagt forelegg for blant annet bæring av kniv på offentlig sted.

Kniv- og voldsepisoder

Episoden på Furuset føyer seg inn i rekken av flere alvorlige voldshendelser i Oslo den siste halvannen uken:

  • Søndag 28. august på Stovner: Politiet fikk meldinger om en trusselsituasjon der flere ungdommer skal ha jaget en annen gruppe med ungdommer med kniv. Det ble satt inn store politiressurser i form av hundepatrulje og helikopter. Ingen personer skal imidlertid ha blitt skadet.
  • Tirsdag 30. august på Stovner: En ung mann ble knivstukket ved Stovner senter og kritisk skadet. En 18-årig er pågrepet, siktet for drapsforsøk og varetektsfengslet. Han nekter straffskyld. Ifølge venner av ham som Avisa Oslo har snakket med, skal han ha handlet i nødverge. Politiet har også bekreftet at det er et tema i etterforskning.
  • Søndag 4. september på Stovner: En person ble lettere skadet etter en knivstikking, også det ved Stovner senter. Ingen er så langt pågrepet.
  • Mandag 5. september: Like før knivstikkingen på Furuset, fikk politiet meldinger om to grupper som truet hverandre med kniv på Tveita – kun få T-banestopp unna. Politiet har uttalt at de ikke ser noen sammenheng mellom hendelsene.
  • Tirsdag 6. september i sentrum: En mann i 30-årene er alvorlig, muligens livstruende skadet etter en knivstikking i Vaterlandsparken like etter klokken 21.30. Onsdag morgen ble en mann pågrepet etter vitneobservasjoner. Han er siktet for grov kroppsskade.

I intervju med Avisa Oslo tirsdag uttalte Grete Lien Metlid, politiinspektør i Oslo politidistrikt, at de så langt ikke har avdekket noen sammenhenger mellom de ulike sakene.

– Vi forstår at dette både skaper naturlig oppmerksomhet og at folk blir redde, sa Metlid i intervjuet.