Statsadvokaten har nå tatt ut tiltale mot tre menn, henholdsvis 24, 23 og 22 år gamle, etter skytingen i Vika natt til 2. oktober i fjor.

I tiltalen er det gjengitt hvordan de rettet to skudd mot den fornærmede mannen mens han satt i en bil på parkeringsplassen under Oslo konserthus i Munkedamsveien.

Påtalemyndigheten mener at handlingen var planlagt, ved at 24-åringen skal ha holdt offeret under «kontinuerlig oppsikt» mens de andre to skal ha hentet våpen. Deretter skal de alle ha møttes før handlingen fant sted.

«De styrket hverandres forsett ved at de gjennom sin atferd og tilstedeværelse viste at de bifalt den planlagte handlingen mot fornærmede», heter det i tiltalen, som ble tatt ut av statsadvokat Trude Antonsen i forrige uke.

Truffet like ved hjertet

Det angivelige drapsforsøket lyktes ikke: Skuddene traff fornærmede i venstre side av brystet, men han ble ikke påført livstruende skader.

Bistandsadvokat Aase Sigmond forteller at det ene skuffet traff hennes klient like ved hjertet.

– Han har slitt en del både fysisk og psykisk i ettertid, sier hun.

– Hva tenker din klient om at det nå er tatt ut tiltale i saken?

– Det er som forventet, svarer bistandsadvokaten.

Saken er oversendt Oslo tingrett for beramming, men det er foreløpig ikke satt noen dato for rettssaken.

Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra forsvarerne i saken. Fra tidligere er det kjent at i alle fall 24-åringen som skal ha opptrådt som «spaner» i forkant av skytingen, nekter straffskyld.

For de øvrige to tiltalte er det ukjent hvordan de stiller seg til anklagene.

Krangel på utested

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, er samtlige involverte i saken godt kjente for politiet fra tidligere.

23. september i fjor – halvannen uke før skytingen i Vika – ble to av dem dømt til fengsel etter at det ble løsnet hagleskudd mot en bil på Høybråten natt til 18. mai samme år.

Skuddene på Høybråten ha vært hevn etter at en gruppe menn hadde angrepet bilen til en av de tiltalte. I dommen fra Oslo tingrett settes skyteepisode i sammenheng med en pågående konflikt mellom kriminelt belastede miljøer på Haugenstua og Furuset.

Politiadvokat Christian Hatlo har tidligere uttalt til TV 2 at de kobler Vika-skytingen til en krangel som skal ha oppstått på et utested i Stortingsgata noen timer tidligere.

I tillegg til den fornærmede mannen, var det også en kvinne til stede i bilen da skuddene falt. Hun ble imidlertid ikke fysisk skadet.

Samtlige av de tiltalte sitter i dag fengslet: To av dem på soning av dom, den tredje i varetekt.