– To ble sendt til legevakta med brannskader på hendene. De er ikke friskmeldt, men har kommet tilbake, så det var ikke mer alvorlig enn det. Den siste ligger på Akershus universitetssykehus med røykskader, men alle tre er i tilsynelatende i god form, forsikrer vaktkommandør på 110-sentralen Rune Elstad til Avisa Oslo lørdag formiddag.

Lørdag ettermiddag opplyser brannvesenet på Facebook at deres kollega sannsynligvis blir utskrevet fra sykehuset i løpet av dagen. Personen venter fortsatt på avklaring rundt en klemskade i hånden.

Alle de tre brannkonstablene som ble skadet satt i den første brannbilen som kom til Tokerudberget. En kvinne omkom i brannen. Pårørende er varslet.

– Våre tanker går til pårørende og berørte i en svært tung stund, skriver Oslo brann og redningsetat på Facebook.

Uvanlig

Politiet ble varslet om hendelsen klokken 00:58. Den første meldingen handlet om at det kom røyk inn i en leilighet via en baderomsventil. Samtidig gikk flere brannalarmer i boligblokken. Noen få minutter etter varslet politiet at de så en del røyk på stedet og flammer ut fra en altan.

– Etter 15-20 minutter måtte røykdykkere trekke seg ut på grunn av sterk varme, men utvendig slokkeinnsats fortsatter, opplyser brannvesenet på Facebook.

Klokka 03:07 ble brannen meldt slokket.

– I utgangspunktet skulle det være en ganske grei brann å håndtere. Problemet var at inngangsdøra brant opp. Brannen spredte seg derfor ut i oppgangen, noe som gjorde at folk ikke klarte å evakuere så enkelt som man burde, forklarer Elstad.

Akkurat hvordan brannen ble slokket, eller hvorfor tre brannkonstablene ble skadet, skal brannvesenet undersøke den nærmeste tiden.

– Det viktigste i løpet av natten var å gi brannkonstablene kollegastøtte, som er en organisert debrif. De tre skadde satt alle på samme bil. Utover dagen finner vi kanskje ut hva som har skjedd, sier Elstad.

– Hva tenker du om det som skjedde?

– Det er vanskelig å si hva jeg tenker, for det skal ikke skje. Det er dette vi trener på å unngå gjennom hele arbeidslivet. Jeg klarer ikke tenke noe før jeg vet hva som har skjedd. Det kan være en årsak til at det ble som det ble, svarer han.

Han forteller at det er svært uvanlig at brannkonstablene blir skadet på jobb.

– Det er ganske mange år siden jeg hørt om noe liknende. Den gang skjedde det på Nedre Romerike, sier Elstad.

Han opplyser at brannvesenet har varslet både politiet og Arbeidstilsynet.

Mange stilte opp

Elstad skryter av at så mange kollegaer stilte opp.

– Vi hadde utrolig mange ressurser, 19 biler og 56 personer, sier Elstad.

Brannkonstabler fra Asker og Bærum og Nedre Romerike stilte opp.

– Det ble innkalt ekstra mannskaper for å håndtere brannen. Det er ikke alltid like lett å få folk på julaften og natt til 1. juledag, men det gikk heldigvis bra, sier Elstad.

Vil bruke lang til på undersøkelsene

Krimleder Anders Johnsrud opplyser at politiet skal etterforske arbeidsulykken som en egen sak.

– Det blir en separat etterforskning hvor vi undersøker om man kunne gjort noe annerledes for å unngå skade, sier han.

Han opplyser videre at det er en kvinne som er funnet omkommet.

– Det er en tragisk brann, hvor det er bekreftet ett dødsfall. Vi har varslet pårørende. Identifiseringsarbeidet er ikke ferdig, men vi har melding om en savnet person. Dette er den samme personen som disponerer leiligheten hvor en person ble funnet omkommet, sier Johnsrud.

Han forklarer at leiligheten må kjøles ned før krimteknikerne kan starte undersøkelsene.

– Det utvikles mange farlige gasser under en brann og vi trenger derfor utstyr for å kunne undersøke åstedet på en sikker måte. Forholdene er ikke gode nok ennå, dessverre, og vi kommer til å bruke lang tid, både på grundige forberedelser og på selve undersøkelsene, sier Johnsrud.