Gå til sidens hovedinnhold

Totalt 58 miljøaktivister pågrepet etter demonstrasjoner i Oslo

29 miljøaktivister ble pågrepet etter å ha nektet å etterkomme pålegg fra politiet. Tidligere på dagen tok 20 stykker seg også inn i resepsjonen hos Olje- og energidepartementet. Mandag ettermiddag er 19 pågrepet fra denne aksjonen.

Miljøaktivister tilknyttet Extinction Rebellion (XR) Norge har varslet aksjoner i Oslo hele denne uken.

Klokka 13:15 aksjonerte de på Majorstuen. Aksjonistene gikk gjennom gatene ved Majorstuekrysset med bannere og plakater, og ropte slagordet «Norsk olje dreper».

Trafikken i Majorstuakrysset fra Kirkeveien til Suhms gate ble sperret. Politiet satt opp sperring og omdirigerte trafikken.

Flere av demonstrantene har fått pålegg om å flytte seg fra veibanen, melder politiet på Twitter kl. 14.41. Totalt 29 personer er pågrepet da de nektet å etterkomme pålegget om å flytte seg fra veibanen.

– Trafikken flyter tilnærmet som normalt igjen på Ring 2 Majorstua, opplyser politiet like før kl. 15.00.

Like etter 17.30 kommer politiet med en ny oppdatering vedrørende de pågående demonstrasjonene:

«Demonstranter har nektet å forlate området ved Akersgata 59, Olje og Energidepartementet. Politiet bistår departementet, og har nå begynt å transportere demonstrantene inn til arresten. Det er per nå 19 personer som har status som pågrepet».

Tok seg inn i Olje- og energidepartementet

Like over kl. 12.00 mandag meldte NRK at de har tatt seg inn i Olje- og energidepartementet. Det skal være rundt 20 aktivister inne i bygget.

Ifølge Avisa Oslos reporter på stedet har i tillegg 100 aktivister barrikadert seg på fortauet utenfor departementet.

Politiet er til stedet og observerer situasjonen, men forholder seg rolig.

– Det er en varslet aksjon. Den går fredelig for seg. Noen har satt seg ned utenfor inngangen til Olje- og energidepartementet. Det er også noen som har tatt seg inn i resepsjonen, sier innsatsleder Tom Berger til AO.

Det har i tillegg ankommet et tog utenfor departementet. Det skal ifølge innsatslederen antakelig videre til Eventyrbrua.

– Vi har god dialog med demonstrantene og følger bare situasjonen. Det er en fredelig gruppe som bruker sivil ulydighet, sier Berger.

Han anslår at de har opphold seg utenfor departementet i 30–45 minutter.

Protest mot oljeleting

– Vi blokkerer gater i protest mot den norske regjeringens beslutning om å pumpe opp mer olje og gass, sier Arvid Gudmundsson til Nettavisen.

Han er talsmann for gruppen i Sverige, men var mandag i Oslo på invitasjon fra den norske avleggeren.

Frp-leder Sylvi Listhaug er også på plass utenfor departementet.

– De må faktisk oppføre seg som folk, sier hun om aktivistene.

Kommentarer til denne saken