Nina Bansal er en av Norges mest erfarne kampsportutøvere og har konkurrert på høyt nivå gjennom en årrekke. Hun er også en av landets få kvinnelige landslagstrenere.

Hun startet derimot ikke med taekwondo før hun var 16 år. Det at hun likevel har tatt seg til verdenstoppen, er svært uvanlig.

– De fleste starter mye tidligere. Det er veldig få man tror kommer til å gjøre det bra når man starter så sent, forteller hun til Avisa Oslo.

I helgen utvidet hun en allerede fet merittliste. 35-åringen kunne ta med seg enda et EM-gull hjem til Oslo etter å ha gått til topps i mesterskapet i Portugal.

Les også

Lå to døgn på sykehus etter seieren i Bislett 24-timers: – Tenkte ikke noe var alvorlig galt

– Hadde aldri trodd det selv

Det hele startet da hun trappet opp på døren hos Mudo Torshov for 19 år siden. Nå trener hun til daglig ved Tveita Taekwondoklubb, som hun har vært en del av siden 2016.

– Hva har Tveita Taekwondoklubb og Mudo Torshov betydd for deg?

– Mye. Det er jo de som har lagt til rette for at jeg skal konkurrere og egentlig plukka opp at jeg er god nok til det. Jeg hadde aldri trodd det selv. Hadde det ikke vært for dem hadde jeg nok aldri starta å konkurrere.

Hun beskriver taekwondo som en livsstil, men i tillegg til å være utøver og landslagstrener er hun også lærer på Wang UNG. Taekwondokarrieren alene gir ikke nok til å leve av.

– Nei, altså det er nesten et fra hånd til munn-opplegg. Men jeg jobber med idrettsungdom som drømmer om å bli det beste i det de driver med, så det er veldig givende og inspirerende å trene dem.

Imponert

Lørdagens EM-medalje er på ingen måte en overraskelse, skriver Norges Kampsportforbund i en pressemelding.

– Det er ingen tilfeldighet at Nina er der hvor hun er i dag: Hun nedlegger hardt, målrettet arbeid to ganger daglig. Hun er også et viktig og godt forbilde for unge kvinner innen kampsport, både som utøver og trener, forteller Dag Jacobsen, sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Bansal konkurrerer i klassen senior kvinner 30–40 år og tok EM-gullet ved å slå Baerbel Reiner fra Tyskland i finalen. I tillegg til å konkurrere selv, fungerer hun som landslagstrener for mønsterlagene i junior- og seniorklassen.

Også lagleder for Norge, Fredrik Bjertnæs, lot seg imponere av Bansals innsats.

– Nina gjorde en god prestasjon fra første runde. Hun holdt høyt trøkk, og viste styrken sin hele veien. I en knallsterk finale vant hun med en margin jeg vil kalle utklassing. En fantastisk utøver, sier han.


Gullvinner og lærer

– Det er selvfølgelig veldig digg å vinne, og deilig å endelig konkurrere fysisk igjen, sier Bansal.

Da hun konkurrerte i EM 2020 gjennom et digitalt stevne var den eneste tilskueren kjæresten, som filmet.

Bansal forteller at hun var litt usikker på hvordan det ville bli, men med en gang hun sto på matta igjen, var det som å skru tiden tilbake slik den var før pandemien.

– Jeg følte meg veldig trygg på meg selv, og jobben jeg har gjort. Og det var veldig bra å få en bekreftelse på at jeg har trent riktig.

Les også

Slik ble Oslo-klubben «Norges viktigste»

Neste stopp VM

– Dette var en utrolig sterk prestasjon av Nina, som vant sitt første EM-gull i 2017, hvor hun tok gull både individuelt og i par-klassen. Hun tok i tillegg EM-gull i 2019, og gull i online-EM 2020. I tillegg tok hun gull i par-klassen og sølv individuelt. Nina er med andre ord en sterk medaljekandidat til VM som arrangeres i Sør-Korea i april neste år, slår sportssjef i Kampsport Norge, Dag Jacobsen fast.

Men Bansal sier hun egentlig ikke tenker så mye på VM neste år.

– Det har jeg gjort før, og det gikk ikke særlig bra. Jeg prøver heller å fokusere på de små arbeidsoppgavene på veien dit. Istedenfor for å ha det som et kjempestort mål, en nå eller aldri-mentalitet.

Mandag reiste hun hjem til Oslo igjen. Det ble derfor ikke tid til noen late dager på strendene i Portugal.

– Det blir jo ikke det. Det er nye konkurranser rundt hjørnet, avslutter Bansal.

Les også

Harald kjører Lamborghini og pumper jern. Møt gym-eieren som aldri gir seg