– Først og fremst så elsker jeg jul, og jeg har kjent til historien i mange år, sier kunstneren Tom Wolski.

Nå bor han i Manchester, men har tidligere bodd i London i ti år, bare fem minutter fra Trafalgar Sqaure. Da fikk han mye glede av å gå forbi treet ved juletider. Men han ville gjerne se hvordan det hele foregår her i Oslo.

– Jeg har hatt lyst til å gjøre dette i flere år, men nå bestemte jeg meg endelig.

For det er faktisk bare tre uker siden Tom bestemte seg for å ta turen til Oslo. Han er på en slags ekskursjon, og samler inn stoff til en barnebok basert på historien om båndet mellom Norge og England.

Og da tok han like så godt med seg bestevennen Tom, som han har kjent i 18 år.

– Jeg vet hvordan han tenker, så når han sa: «Jeg vil dra til Oslo å se treet bli felt», så er det bare helt normalt. Men det har vært kjempe gøy! Alle har vært så imøtekommende, sier James.

Tom fikk også med seg en liten del av det 22 meter høye treet, som skal bli med hjem til Manchester.

– Jeg tror den veier rundt sju kilo, men jeg tror det skal gå greit. Jeg får ta på meg mange gensere, ler han.

Vennskap og håp

Til stede var også ordfører Marianne Borgen (SV) og Lord Mayor of Westminster Andrew Smith, sammen med elever fra Manglerud og Ellingsrudåsen skole som leste opp et dikt om vennskap de hadde skrevet selv. Før sagingen startet fremførte alle elevene også tre julesanger.

Årets tre sto ved bredden av Elvåga i Østmarka. Borgen og Smith fikk hjelp av noen av barna med trefellingen før motorsaga tok over.

– Dette er veldig stas! Endelig kan vi samle folk til denne trefellingen igjen. I fjor måtte vi gjøre det litt i skjul, men denne gangen er det en stor fest inni skogen, sier Borgen.

Hun forteller at treet har en sterk symbolikk.

– Vi startet med dette i 1947, som en takknemlighet for den hjelpen som Oslofolk og også Norge fikk fra britene.

Men i dag har dette treet fått en tilleggsdimensjon, sier hun.

– Er det noe vi trenger i denne krevende tida vi lever i, hvor folk opplever utrygghet og usikkerhet, er det å stå sammen og å holde på gode tradisjoner. Det handler om solidaritet, vennskap og håp for framtida.

– Stor ære

– Det er en stor ære å være invitert, sier Andrew Smith, Lord Mayor of Westminster, som er i Norge for første gang.

På lik linje med Borgen sier han at treet er et symbol på vennskap og om hvordan to nasjoner sto sammen under andre verdenskrig.

– Og det er så hyggelig å ha med barna! Barn vil også være på tenningen av treet i desember.

Smith fikk også med seg en liten bit av grantreet.

– Skal du ta den med deg hjem?

– Det vil jeg gjerne, men jeg er litt usikker på om den kommer til å passe i bagasjen, sier han og smiler.

Treet ble løftet opp lagt i en spesiallaget krybbe. Nå skal den fraktes til havnen i Brevik før den fraktes til den engelsk byen Immingham med skip. Fra Immingham går ferden videre til London og til slutt Trafalgar Square.

– Når treet kommer fram og lyser opp Trafalgar Square er det virkelig starten på julesesongen for så mange mennesker, avslutter Smith.