Oslo-mannen i 30-årene ble tatt på fersk gjerning sammen med vogntogsjåføren i Moss etter at Tolletaten avdekket et amfetaminparti på mer enn et kvart tonn den 29. juli.

Gateverdien på stoffet er beregnet til over 80 millioner kroner.

– Min klient erkjenner delvis straffskyld, sier advokat Ole Petter Drevland til Avisa Oslo.

Drevland ønsker ikke å si konkret hva hans klient erkjenner, og viser til taushetsplikt.

– Det er et enormt beslag, kommenterer politiadvokat Christian Gjølstad Finnanger i Øst politidistrikt overfor Avisa Oslo.

I en pressemelding mandag kveld, etter AOs publisering av nyheten, opplyser Tolletaten at beslaget var på totalt 282,4 kilo amfetamin.

– Vi forfølger den grensekryssende kriminaliteten, og vi jobber målrettet med å finne de riktige kontrollobjektene. Det vil si de som smugler eller forsøker å unndra seg kontroll, sier avdelingsdirektør Tim Gurrik ved Område Oslofjord.

Vogntog

Advokat Erik Dammen Stoltz er oppnevnt som forsvarer for en nederlandsk statsborger i 50-årene som er siktet for å ha brakt amfetaminet over grensen i et vogntog.

Stoltz sier til Avisa Oslo han har taushetsplikt og ikke kan kommentere saken overhode.


Politiadvokat Christian Gjølberg Finnanger i Øst politidistrikt sier til AO de to siktede har sittet varetektsfengslet frem til nå, men at Oslo-mannen mandag løslates.

Begge er siktet for befatning med en betydelig mengde narkotika, og paragrafen de er siktet for å ha overtrådt, har en strafferamme på mellom 3–15 års fengsel.

– Rollen til Oslo-mannen er ikke helt avklart, men han var på stedet da Tolletaten avdekket narkotikaen. Siktede er tidligere kjent for politiet, blant annet narkotika, sier politiadvokat Finnanger.

Han vil ikke svare på om Oslo-mannen regnes for å være en hovedmann for et mottakerapparat i Norge.

Politiet har kun siktet de to mennene i saken. Finnanger ønsker ikke å kommentere om politiet trodde stoffet skulle til Oslo, eller om det nå er aktuelt med flere pågripelser i saken.

– Ingen andre er siktet i saken, er alt han vil si.

Begge de siktede erkjenner befatning med saken, men ikke straffskyld etter siktelsen, sier politijuristen.

Tolletaten slo til

– Vogntogsjåføren er siktet for å være innfører av stoffet, sier Finnanger.

Etter det AO forstår, slo Tolletaten til da vogntoget var kommet til Moss og Oslo-mannen var i ferd med å motta forsendelsen. Stoffet var lagt i fem bager.

Strafferammen på mellom 3–15 års fengsel øker til 21 år i tilfeller hvor det er særdeles skjerpende omstendigheter knyttet til saken, for eksempel enorme mengder narkotika. Politijuristen sier han foreløpig ikke har tatt stilling til om det er særdeles skjerpende omstendigheter i denne saken.

– De siktede har sittet med brev- og besøksforbud frem til nå. Mannen i 30-årene løslates mandag, det er ikke lenger bevisforspillelsesfare for hans del, og vi ser ikke grunnlag for å holde ham lenger i varetekt, sier Finnanger.

Den utenlandske vogntogsjåføren i 50-årene fremstilles onsdag for tingretten hvor politiet begjærer ytterligere varetektsfengsling, da politiet mener det er fare for at siktede vil unndra seg straffeforfølgning i Norge og rømme landet dersom han løslates.

– Mannen er også kjent av politiet fra før, sier Finnanger.

Store mengder

Saken etterforskes for fullt videre. Politiet sier det kan bli et tema senere om alt stoffet skulle til Oslo eller ikke.

Statistisk sett utgjør beslaget i Moss nær halvparten av mengden som totalt ble beslaglagt i Norge i hele fjor.

Første halvår i år, før beslaget i Moss ble gjort, viser narkotikastatistikken fra Kripos at det ble beslaglagt totalt 216 kilo amfetaminer (amfetamin og metamfetamin) fordelt på 1.916 ulike beslag.

Moss-beslaget utgjør alene mer enn mengden toll og politi beslagla i løpet av et halvt år.

I 2020 ble det totalt beslaglagt totalt 535 kilo amfetaminer (amfetamin og metamfetamin) fordelt på 5.611 beslag her i landet.

– Samtidig som det totale antallet narkotikabeslag har gått ned, har antall beslag med amfetaminer økt med åtte prosent sammenlignet med 2019. Amfetaminer utgjør nå 21 prosent av de samlede narkotikabeslagene mot 17 prosent i 2019, fremgår det av Kripos-rapporten.

Videre om 2020-tallene:

«Også mengdene er noe større enn fjoråret. Amfetamin produseres i Europa, der Nederland og Belgia er store produsenter. I disse landene har det vært rekordstore beslag av kjemikalier som kan brukes til amfetaminproduksjon. Det tyder på større produksjon enn noen gang».

Ulik prising

Gateverdien per gram amfetamin er nå ca. 400 kroner, opplyser politiet.

Men, amfetamin selges med rabatt ved salg av ulike kvanta, eksempelvis selges partier med «en femmer» (gram, journ.anm.) med lavere pris per gram. Pris på narkotika varierer med tilbud og etterspørsel.

Ifølge rapporten fra Kripos var produksjonen av amfetamin relativt upåvirket av koronapandemien, men smuglingen var mer risikofylt etter at landegrenser ble stengt og hadde økt grensekontroll.

Alvorlig konflikt mellom to skoleelever på Vestli fikk konsekvenser for begge