Gå til sidens hovedinnhold

Tollerne stoppet nesten 2000 brev og pakker i fjor – bekymret for økning i LSD-beslag

Ved Alnabruterminalen og Østlandsterminalen har de hatt en markant økning i beslag av narkotika og ulovlige varer etter at grensene stengte. Seksjonssjef Lars Teigen ber tenåringsforeldre holde et ekstra godt øye med postkassene.

Helt på tampen av 2020 gjorde tollerne ved Alnabruterminalen beslag av en pakke som inneholdt nesten åtte kilo tørket khat.

Det er ikke et unikt beslag.

Hver dag stopper tollerne ved postterminalene narkotika, våpen, ulovlige legemidler og andre ulovlige varer. Spesielt etter at grensene stengte merket de at flere tok i bruk post for å få tak i narkotiske stoffer.

– Vi har helt tydelig sett en økning i antall beslag av pakker og brev etter at grensene ble stengt. Det vi så den største endringen på var at cannabisstoffer, som hasj og marihuana, men cannabisfrø økte mest. Her hadde vi en økning på flere hundre prosent, forteller seksjonssjef ved postseksjonen i grensedivisjonen, Lars Teigen.

Flere beslag om dagen

Seksjonssjefen forteller at da grensene ble stengt ble postkontrollen prioritert, og det har gitt resultater.

Totalt endte det med 1.950 beslag ved Alnabruterminalen og Østlandsterminalen i 2020 – en økning på noen hundre beslag sammenlignet med året før.

– Det blir noen beslag per dag. Tilfellet 28. desember, der tollerne fant 7,9 kilo khat, er et helt normalt funn. Vanligvis kommer fersk khat inn med fly, men etter at grensene stengte har man funnet andre løsninger. Nå tørkes det og sendes i pakker på alt fra tre-fire til 12 kilo. Så dette er ikke uvanlig, forteller han.

Les også

Utgjorde «trussel mot folkehelsen» – sexarbeider bortvist fra Norge

Ulovlige «koronamedisiner»

Tollvesenet har siden koronapandemien startet også stoppet større volum av medisinske produkter på vei til norske forbrukere ved Alnabruterminalen.

Medisinene er av mange omtalt som «koronamedisiner», men laboratorieanalyser av utvalgte preparater har vist flere av disse inneholder narkotiske stoffer, og noen inneholder ikke virkestoffer i det hele tatt. I november gikk tolldirektør Øystein Børmer ut og advarte mot det etaten omtalte som falsk trygghet:

– Analysene bekrefter våre mistanker. Mange er urolige over situasjonen og velger å bestille medikamenter som påstås å ha effekt mot koronaviruset, på nett. I beste fall kjøper de seg falsk trygghet. I verste fall kan de få i seg narkotika og andre virkestoffer med helseskadelig virkning. Det er høyst bekymringsverdig, og vi advarer folk på det sterkeste mot å bestille legemidler på nett fra utlandet. Det er både ulovlig, og utgjør en stor risiko for egen helse.

Les også

Politisjefen på Manglerud reagerer på knivbruk, vold og alkohol: – Jeg har selv blitt lurt

– Pass på postkassene

På spørsmål om det er noen stoffer etaten er spesielt bekymret for utviklingen til svarer seksjonssjef Lars Teigen at bruken av tunge, narkotiske stoffer blant unge.

– LSD er på full fart tilbake, og de siste årene har vi funnet mer ecstasy, amfetamin eller LSD enn cannabisstoffer i posten. Det er tøffe, og potensielt veldig farlige, stoffer som kan gjøre mye skade, og vi ser at det er personer helt ned i tenårene som innfører dette. Barna kommer ofte hjem fra skole før foreldrene er ferdig på jobb, og vår oppfordring til foreldre med tenåringer er å følge ekstra godt med på postkassene, sier han.

Mottakeren som ventet på pakken som ble oppdaget i romjulen, en mann i 30-årene bosatt i Oslo, kan vente seg en anmeldelse. De som sender pakkene som beslaglegges blir sjelden identifisert og blir ikke anmeldt.

– Pakkene kommer fra utlandet, og det er ukjent hvem som er avsender. Da blir det vanskelig for oss, sier Teigen.

Kommentarer til denne saken