Fredag 14. august 2020 kjørte en tyskregistrert bil i land på Vippetangen fra DFDSs ferge M/S «Pearl Seaways». Skipet kom fra København, og la til kai like før klokken 09.00.

Tollerne skal ha fattet mistanke til bilen, og tatt den inn til kontroll. Kjøretøyet, en Volkswagen Touareg, ble scannet. Bildene viste at det var et hulrom i gulvet.

En narkotikahund luktet seg deretter frem til en stor mengde hasj, som var pakket i flere mindre pakker og gjemt i to gjemte hulrom i gulvet i bilen. Etter at alt var pakket ut, veide hasjen alene 73,98 kilo.

Sjåføren er en tysk mann på 40 år, med både tysk og russisk statsborgerskap. Han er bosatt i Tyskland, men kom kjørende fra Spania da han ble stoppet.

Fulgte instruks

Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble tatt på Vippetangen i august i fjor. Mandag gikk rettssaken mot 40-åringen. Han møtte og erkjente seg delvis skyldig for innføring og oppbevaring av narkotika.

– I retten forklarte han at han visste at det var narkotika i bilen, men han visste ikke at det var snakk om så mye. Han forklarte at han hadde kjørt fra Tyskland til Spania for å hente hasjen. Ifølge han skal noen andre ha lastet det inn i bilen, og at han selv kun fulgte en instruks om hvor han skulle levere det, sier politiadvokat Philip Mathew Green.

– Vet dere hvor narkotikaen skulle?

– Han har forklart at han skulle få nærmere instruks om hvor det skulle, men at han hadde minimal med kunnskap om det hele. Det var snakk om at det skulle leveres til en adresse i Vestfold, men angivelig ble ikke dette noe av. Vi har ikke klart å spore opp hvor dette skulle, sier Green.

Saken fortsetter under bildet.

Dømt tidligere

I retten forklarte mannen at han tidligere er straffedømt for narkotikakriminalitet, da han noen år tilbake i tid skal ha gjort et lignende oppdrag med fem kilo marihuana i Tyskland.

Kripos har analysert beslaget, og hasjen har en styrkegrad på 20–21 prosent. Det er ifølge Green en normal styrkegrad. Han sier videre at det er nokså vanlig at hasj i Norge opprinnelig kommer fra Spania.

I retten la Green ned påstand om fengselsstraff på fire år og åtte måneder for den tyske 40-åringen.