– Verden trenger flere av deg, men akkurat av deg, så var det bare én, sa leder i Tryggere Ruspolitikk, Ina Roll Spinnangr da hun talte til en fullsatt Oslo domkirke.

Folk fra alle samfunnslag var til stede for å ta en siste avskjed med Sverre Eika i domkirken mandag. Den 12. september døde legen brått og plutselig på grunn av sykdom, 55 år gammel. Han etterlot seg et helt rusmiljø i sorg.

I tiden etterpå har hele Norge blitt kjent med legen som så, lyttet og tok kampene på vegne av mennesker i nød.

– Det var en gang en superhelt som het Sverre Eika. Nå er han borte, men fortellingen om ham lever videre, avsluttet Spinnangr bisettelsens siste minneord med.

Også familien til Eika holdt rørende minneord til mannen som viste at ett enkeltmenneske kan gjøre en forskjell.

(Saken fortsetter under bildene).

– En verdig avskjed

Ordfører Marianne Borgen (SV), sier det ble en vakker og verdig avskjed med Sverre Eika.

– For mange av oss som har truffet ham i ulike sammenhenger, så ble det fortalt mye om hans liv og virke, ikke minst her i Oslo. Det var veldig vakkert og trist.

Borgen mener det likevel var et fint samvær fordi det ble tydelig i minnetalene hvor mye Sverre Eika har betydd for de som sliter mest i hovedstaden.

– Han betydde mye i sin raushet, men også i sin pragmatisme, i måten han møtte folk som slet med livene sine. Så han blir dypt savnet, og er elsket.

Borgen traff Eika flere ganger da han jobbet i Kirkens bymisjon.

– Jeg har hatt veldig stor respekt for hans arbeid. Han har betydd mye for byen vår, og jeg håper mange vil huske hans måte å jobbe på, slik at vi kan ta arven fra Sverre Eika i arbeidet videre for å skape en god og bedre rusomsorg.

Bildeserie

Se bildene fra Sverre Eikas bisettelse

– Vi har grått og ledd i en time

Helene Lange (59) og Line Pettersen (41) er tidligere pasienter av Sverre Eika. De har grått og ledd i en time, forteller de.

– Vi savner ham selvsagt, men ærligheten og nærheten i hvem han egentlig var på godt og vondt var det som gjorde inntrykk i begravelsen. Men mest på godt.

– Han møtte folk med verdighet og det er ikke det vi er mest vant til, da, sier Lange.

Det er lenge siden de møtte Eika sist, men de har fulgt med ham hele veien, sier Lange.

– Han når fram til hele landet, sier Pettersen.

– Plikt til å følge opp det han jobba med

Kunnskapsminister Guri Melby (V) var også til stede. Hun beskriver seremonien som utrolig fin.

– Det var mange som fortalte om sine erfaringer med Sverre og ikke minst hva han har betydd for deres liv. Hvor mange som har overlevd på grunn av han, og hvor mange som har fått et bedre liv på grunn av han.

– Det som jeg tar med meg videre er at vi har en plikt til å følge opp det han jobba med, og sørge for at noen av de som har det aller vanskeligst i vårt samfunn får et bedre liv.

– Hva gjorde sterkest inntrykk i dag?

– Det er alltid sterkest å høre familien. De som sto nærmest. De viser en stor bredde i bildet av hvem han var. At det ikke alltid var like enkelt, men at han uansett ga utrolig mye til verden omkring seg. Og de har jo opplevd å miste en veldig nær på en veldig brå måte, og det er selvsagt utrolig tøft.

Det er ingen som kan fylle Sverre Eikas sko, sier hun.

- Han var helt unik. Og den kunnskapen han hadde og det engasjementet han hadde tror jeg ikke én person kan kopiere. Men hvis vi er mange som går sammen og bidrar, så kan det hende vi kan gjøre en forskjell som er i nærheten av det han gjorde.

– Mange finer historier i Sverres ånd

Petter Nyquist, er kjent fra dokumentarserien Petter uteligger, som skildrer uteliggermiljøet i Oslo. Han forteller at begravelsen gjorde inntrykk på ham.

– Vi hørte så mange fine historier i Sverres ånd. Det sier så utrolig mye når vi ser alle som har dukket opp her i dag. Det er én person som har betydd så ufattelig mye.

– Hvordan skal man fortsette arbeidet til Sverre Eika?

– Jeg tror det handler om det å ta med seg det Sverre Eika sto for. Og ikke minst den måten å møte folk på. Det ikke å dømme noen, men å møte de for den de er. Det var det unike med Sverre. Han møtte folk, uavhengig hvilken livssituasjon de var i, med et åpent sinn. Vi må lytte og høre på dem, og ikke minst bruke tid.

– En fantastisk avslutning på et fantastisk liv

Lege Stig Asplin, holdt minnetale i begravelsen. Han forteller at bisettelsen var rørende.

– Mest er jeg glad for jeg syns dette var en fantastisk avslutning på et fantastisk liv. Jeg er veldig glad. Og jeg så mange gamle kjenninger som jeg vet er hjulpet av Sverre, og som har vært våres felles pasienter, så jeg synes det var rørende at de kom og at kirka fyltes opp. Han fortjente det så til de grader.

– Flere av pasientene hans uttrykker bekymring over hvem som skal passe på dem nå. Hva tenker du om det?

– Det er mange som er bekymret. Sverre fylte et tomrom som dessverre mange har kviet seg for å gå i. Jeg håper at politikerne ser at de må ta tak i dette å gjøre noe nå. For dette er livredning. Det Sverre holdt på med er livredning, avslutter han.

Bildeserie

Se bildene fra Sverre Eikas bisettelse

Les også

Først ble sønnen Kristian drept – fem år senere døde storebroren Øyvind