Saken oppdateres.

I skrivende stund har om lag 86 prosent av Oslos befolkning over 18 år fått første vaksinedose. Litt over halvparten av disse er ferdigvaksinerte, mens resten kun har fått én dose.

Det vil si at 14 prosent av befolkningen over 18 ikke har fått første vaksinedose, til tross for at det er to uker siden alle innbyggere over 18 fikk tilbud om første dose.

Forrige uke skrev Avisa Oslo at nær 95.000 personer var uvaksinerte. Siden den gang har det blitt satt om lag 10.000 førstedoser. Helsebyråd Robert Steen ser imidlertid ingen grunn til bekymring, gitt at de aller fleste innbyggerne i Oslo har varslet at de ønsker å ta vaksinen.

– Av en voksenbefolkning på rundt 600.000 har 12.000 registrert at de takker nei. Det er to prosent av voksenbefolkningen, informerer Steen.

Skylder på fellesferien

På et tidlig tidspunkt hadde FHI en undersøkelse, som viste at rundt 90 prosent av befolkningen ønsket å ta vaksinen. Da de eldste fikk tilbudet, kunne helsemyndighetene juble over at 96 prosent takket ja. Siden mange i denne gruppen har sykdommer eller tilstander som gjør at de ikke kan ta vaksinen, er dette tallet tilnærmet en full dekning.

På spørsmål om hva som forklarer gapet mellom tilnærmet full dekning og det faktiske vaksinasjonstallet, sier Steen at det er en lavere vaksinasjonsdekning på gruppa mellom 18 og 35. Dette setter han i sammenheng med at denne gruppen i stor grad fikk tilbud om vaksine mens fellesferien pågikk.

– Mange har fått tilbudet i sommerferien, sier Steen, som nå har en klar oppfordring til uvaksinerte om å ta sprøytestikket.

– Dette handler om å bygge flokkimmunitet og gi befolkningen en beskyttelse fra viruset. Intensiteten i deltaviruset er kraftigere enn det gamle, britiske alfaviruset. Ved det sistnevnte viruset måtte 70 prosent være fullvaksinert for å oppnå flokkimmunitet. Nå må vi opp på 85 prosent, sier Robert Steen.

– Ingen er trygge før så mange som mulig er vaksinerte

Ap-politikeren understreker at koronapandemien er global. Vaksineringsdekningen i afrikanske land er fortsatt svært lav, og mange asiatiske har også en lav dekning. Dermed er Steens største bekymring at viruset igjen vil mutere og stille enda større krav til flokkimmuniteten i Norge og andre land.

– Ingen er trygge før så mange som mulig er vaksinerte, sier Robert Steen til Avisa Oslo.

Et overskudd av vaksiner har gjort at Oslo har tatt kontakt med helsemyndighetene, som igjen har stanset oversendelser av nye doser til hovedstaden.

Kommunen har også framskyndet enkelte andredoser for å hindre at disse går ut på dato.

Ifølge helsebyråden har Helseetaten rapportert om at bydelene er i rute når det gjelder å få satt overskuddet av vaksinedoser før utløpsdato.

– Det har vært en god dialog mellom Helseetaten og bydelene, og vaksinene er blitt fordelt på en sånn måte at vi skal klare å bruke dem før utløpsdatoen, sier Steen til Avisa Oslo.