– En ble pågrepet på ettermiddagen i går og en på kvelden. Det foregikk udramatisk, sier politiadvokat Børge Enoksen under en pressebrief på politihuset på Grønland i 13-tiden mandag.

Pågripelsene skjedde etter at politiet har gjennomført 570 vitneavhør og gjennomgått utallige elektroniske beslag i etterforskningen av masseskytingen for tre måneder siden.

Fra tidligere er Zaniar Matapour (43) siktet for å begått selve skytingen. Fredag ble det også kjent at politiet har siktet den kjente islamisten Arfan Bhatti (45) for medvirkning.

– Det er nå til sammen fire som er siktet for å ha deltatt på terrorhendelsen. Det er en relasjon mellom de, uten at jeg kan si noe detaljert om det nå, sier Enoksen.

Styrket terrorhypotese

Arfan Bhatti befinner seg trolig i Pakistan for tiden, men er etterlyst via Interpol.

– Vi har hatt personell i Pakistan for å etablere det gode samarbeidet vi opplever at vi har med de, og vi har respekt for at det tar tid. Og så får vi se når vi eventuell lykkes i å få en pågripelse der, sier Enoksen.

– Det har gått tre måneder siden skytingen og nå skjer det plutselig mye. Hva er grunnen til at det har tatt så lang tid?

– Dette er en svært alvorlig sak, med svært omfattende etterforskning, som vi er veldig opptatt av skal skje grundig og ordentlig. Det er på det stadiet vi er nå, grunnlag for å gjøre de grepene vi har gjort, svarer Enoksen.

Han sier at politiet etterforsker saken bredt.

– Vi har tidligere sagt at radikal islamisme er én terori, og hatkriminalitet er en annen. Når det kommer til Matapour, er også psykiatri en teori. Vi mener at flere står bak hendelsen, og at hypotesen om terror er styrket, sier Enoksen.

Han sier at det ikke ligger an til flere pågripelser nå, men utelukker det heller ikke.

– Stiller seg uforstående

Disse to siktede ble pågrepet søndag:

  • En somalisk mann i 40-årene. Ifølge politiet vil han framstilles for varetektsfengsling enten mandag eller tirsdag, men foreløpig er det ikke berammet noe rettsmøte i Oslo tingrett.
  • En norsk mann i 30-årene. Han har samtykket til fengsling og at spørsmålet behandles som såkalt kontorforretning, altså ikke fysisk rettsmøte.

– Vi har et ønske om å få avhørt de. Ingen erkjenner straffskyld. De er som sagt siktet og så blir det skriftlig behandling om den enes fengslingsspørsmål i ettermiddag og sannsynligvis et rettsmøte i morgen, sier Enoksen.

Begge de siktede er bosatt i Oslo og kjent for politiet fra tidligere, heter det i pressemeldingen. Men Enoksen ønsker ikke på nåværende tidspunkt å utdype hvilke straffbare forhold de skal ha begått tidligere.

Mannen i 30-årenes forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, forteller at han besøkte ham i politiarresten søndag kveld.

– Min klient erkjenner ikke medvirkning til hendelsene i Oslo 25. juni, skriver Bratlien i en tekstmelding til Avisa Oslo.

Den andre mannens forsvarer, advokat Victoria Holmen, sier at hennes klient stiller seg uforstående til siktelsen.

– Noe mer kan jeg ikke si på nåværende tidspunkt, skriver hun i en SMS til Avisa Oslo.

Matapour er for tiden i varetekt i Bergen fengsel, der han er underlagt tvangsobservasjon. Så langt har han ikke ønsket å forklare seg til politiet.

Ingen kontakt med Bhatti

I pressemeldingen fremkommer det også at politiet ennå ikke har vært i direkte kontakt med Arfan Bhatti. De har imidlertid vært i kontakt med hans forsvarer Svein Holden, uten at de vil kommentere innholdet i det.

– Politiet mener fortsatt at Bhatti befinner seg i Pakistan. For å sørge for et best mulig samarbeid med pakistanske myndigheter, hadde vi tjenestepersoner fra Oslo politidistrikt i Pakistan for kort tid siden. Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet, heter det i pressemeldingen.

På spørsmål om norsk politi har personell i Pakistan nå, avviser Enoksen det.

– Det var for en tid tilbake, sier han.

Bhatti nekter for å ha noe med skytingen å gjøre, har Holden uttalt etter at etterlysingen ble kjent fredag.

Politiet har varslet en pressebrief om den siste utviklingen klokken 13 mandag.

To personer ble drept og 21 skadet, ti av dem alvorlig, da Zaniar Matapour begynte å skyte utenfor utestedene London Pub og Per På Hjørnet natt til 25. juni.