Det store frafallet kommer fram underveis i en runde Avisa Oslo har tatt. Følgende bystyrepolitikere under 40 har sagt nei til gjenvalg:

  • Eks-ordførerkandidat og forrige kommunevalgs andrekandidat Saida Begum (34).
  • Nummer tre på 2019-lista og rådgiver for Erna Solberg, Jenny Clemet von Tetzschner (31).
  • Sjetteplass i 2019 og eks-gruppeleder Øystein Sundelin (37).
  • 14.-plass i 2019 og tidligere nestleder i bystyregruppa Nicolai Øyen Langfeldt (25).
  • 16.-plass i 2019 og eks-stortingsvara Camilla Strandskog (37).

Blant dem som forsvinner er to av de tre høyest kumulerte kandidatene, altså Begum og Clemet von Tetzschner, ved forrige lokalvalg. Førsteplass Eirik Lae Solberg fortsetter, ifølge Aftenposten.

I tillegg er det klart at Ola Kvisgaard og fjerdekumulert Pia Farstad von Hall også takker nei til gjenvalg. Dermed forsvinner nær halvparten av dagens faste møtende representanter i bystyret ved neste valg.

Skulle ønske alle ble med videre

– Jeg skulle ønske vi kunne ha med alle hele veien, men slik er det ikke. Jeg sluttet selv i en alder av 36, da hadde jeg vært med siden tenårene. Basert på egne erfaringer vil jeg tro det er vanlig, når man går inn i nye livsfaser og må prioritere annerledes, sier Oslo Høyre-leder Morten Steenstrup til Avisa Oslo.


Han understreker at flere av de som nå faller fra har lang fartstid i Oslo Høyre.

– Mange av disse har allerede brukt utrolig lang tid i politikken, det skal vi være kjempetakknemlige for. Så må vi ha respekt for at de velger annerledes denne gangen. Dette kommer man til å oppleve flere ganger, det er en del av utviklingen når enkelte av disse har vært med siden tenårene.

– Kommer Oslo Høyre til å jobbe aktivt for å rekruttere nye, unge kandidater til neste års valg?

– Selvfølgelig. Unge Høyre har allerede nominert nye ungdomskandidater, så jeg er helt trygg på at vi kommer til å se masse spennende unge navn på listen. Steenstrup mener også det kan være sunt med utskiftninger i politikken.

– Så skulle jeg selvfølgelig huske at dyktige folk var med bestandig, men jeg tror vi som parti må legge til rette for at folk velger seg bort, så skal vi rekruttere flere nye. Det er sunt at man utvikler og utdanner nye folk, og at disse er med i en god og lang periode.

Begynner som advokatfullmektig

– Jeg har startet som advokatfullmektig. Nå er det på tide å oppfylle barndomsdrømmen, sier Saida Begum.

Hun tror at det er klokt av politikere å ta seg en pause fra politikken, og bruke erfaringer fra yrkeslivet til å fatte bedre beslutninger.

– Betyr det at du ikke utelukker et comeback?

Her svarer Begum bekreftende. Samtidig understreker 34-åringen at hun fortsatt kommer til å være aktiv Oslo Høyre.

– Jeg sitter fortsatt i hovedstyret og kommer til å være med å forme Oslo Høyres strategi fram mot neste valg, sier den tidligere ordførerkandidaten til Avisa Oslo.

Satser som Solberg-rådgiver

Også Jenny Clemet von Tetzschner sier at hun ikke vil ta gjenvalg.

– Jeg har vært bystyremedlem i snart åtte år, og er veldig takknemlig for tilliten partiet har vist meg og alt jeg har fått muligheten til å lære og være med på, svarer hun, for så å fortsette:

– Men det er tidkrevende å være fritidspolitiker, og akkurat nå vil jeg prioritere jobben som politisk rådgiver for partileder Erna Solberg og kanskje litt mer tid til familie og venner.

Prioriterer yrkes- og familieliv

Camilla Strandskog var stortingsvara for Høyre i forrige periode. Hun har fast plass i bystyret. Strandskog svarer nei på spørsmål om hun tar gjenvalg i 2023.

– Det er fordi jeg har vært aktiv i politikken i over ti år. Nå vil jeg prøve meg i privat næringsliv, og å kombinere småbarnsliv og karriere med et fritidsverv i bystyret er krevende.

– Har forrige års stridigheter i Oslo Høyre bidratt til avgjørelsen din?

– Nei, svarer Camilla Strandskog.

Avviser at konflikt var utløsende

– Ja, jeg har gitt beskjed om at jeg ikke tar gjenvalg. Jeg har sittet i bystyret i 8 år. To av årene har vært på fulltid, og jeg har fått gjort mye spennende. Nå har jeg fullført en mastergrad innen økonomi og vil bruke utdannelsen min, svarer Nicolai Øyen Langfeldt.

Inntil Langfeldt fikk permisjon fra bystyret for et snaut år siden, var han nestleder i bystyregruppa og Oslo Høyres fraksjonsleder i samferdsel og miljøutvalget.

Da Avisa Oslo spør om den siste tidens interne stridigheter i Oslo Høyre bidro til at han ikke tar gjenvalg, svarer han følgende:

– Det har ikke vært utløsende.

Gleder seg til fire nye år

Oslo Høyres skolepolitiske talsperson Mehmet Kaan Inan har stilt seg til disposisjon for gjenvalg i bystyret, bekrefter han til AO.

– Det er fordi jeg synes den perioden jeg har vært med på har vært utrolig givende og lærerik. Jeg gleder meg til å sitte i bystyret i fire år til, og aller helst i posisjon, sier han.

Om det relativt store frafallet av unge kandidater, sier han følgende:

– Det visste jeg ikke noe om, men det er i så fall synd. Vi trenger et bredt spekter av ulike mennesker og Høyres liste skal til enhver tid være representativ. Da trenger vi både unge og gamle. Jeg håper at så mange som mulig stiller.

Er til disposisjon

Det samme gjelder Oslo Høyres helse- og sosialpolitiske talsperson Hassan Nawaz (24).

– Jeg har gitt beskjed til valgkomiteen om at jeg stiller meg til disposisjon til gjenvalg. Etter snart tre år har det vært et privilegium å representere Oslos største parti – først som fritidspolitiker og nå som fraksjonsleder i Helse- og sosialutvalget. Det har både vært lærerikt, utfordrende og spennende. Vi har mange talenter, men dersom Oslo Høyre vil ha meg med vil jeg gjerne være en del av vinnerlaget inn mot 2023.

Han ønsker ikke å svare på spørsmål om at flere unge representanter ser ut til å falle fra.

– Jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon også for neste periode, kommenterer bystyrepolitiker Silje Lutro.

Synes ikke frafallet er overraskende

Leder av Høyres nominasjonskomité, Kristin Clemet, mener frafallet ikke er uvanlig.

– Jeg syns ikke det er noe overraskende i det. Tre av fire – Strandskog, Begum og Clemet von Tetzschner – har vært involvert i prosjekter i regjeringsapparatet i flere år og ikke møtt i bystyret. De har samtidig vært i døgndrift for partiet. Sundelin er heller ikke overraskende, sier Clemet.

– De dyktige folkene som sluttene er jeg overbevist om at vi kommer til å se igjen i ulike posisjoner i Høyre, legger hun til.

Clemet understreker at nominasjonskomiteen nå er i en prosess med å se på nye, mulige kandidater.

– Det er åpent for å melde inn kandidater en måneds tid ennå.

– Er det viktig å erstatte de som ikke tar gjenvalg med andre unge kandidater?

– Det kan jeg ikke si noe om nå, vi har så vidt begynt arbeidet. Men det er klart det er viktig med ulike former for representer, og vi vil også ha med unge mennesker.