Gå til sidens hovedinnhold

Tjener på økte strømpriser: – Kjærkomment

Høye strømpriser gir inntektshopp: I 2022 forventer kommunen å øke aksjeutbyttet fra energiselskapene med 729 millioner kroner.

Etter et år med rekordlave priser, har strømprisene skutt i været. Prognosene tyder på at de vil holde seg høye i lang tid fremover.

Det gir penger i kommunekassa. Oslo kommune eier nemlig flere energiselskaper, og kan ta ut mer penger i utbytte, takket være de høye strømprisene.

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) sier pengene kommer godt med:

– For kommuneøkonomiens del så er dette kjærkomment. Det betyr at vi kan bruke de ekstra inntektene på velferdstjenester som kommer innbyggerne til gode, sier han.

Rekordpriser

Kommune har de siste årene fått utbetalt rundt én milliard kroner i utbytte fra kraftselskapene Hafslund E-Co og Fortum Oslo Varme. Dette er i budsjettet for 2022 oppjustert til 1,6 milliarder kroner. Årsaken er økte strømpriser i 2021 som har ligget langt over de historisk lave prisene man så i 2020.

Oslo kommune eier Hafslund Eco alene. Fortum Oslo Varme eier kommunen halvparten av, hvor resten eies av Fortum Participation Ltd.

I 2022 forventer kommunen økt utbytte fra energiselskapene på 729 millioner kroner.

Wilhelmsen påpeker at strømprisene varierer over tid.

– Det er ikke mer enn et år siden vi måtte kutte i budsjettene våre fordi prisene var ekstraordinært lave, sier han.

Økt eiendomsskatt

Også de høye boligprisene gir økte inntekter. Eiendomsskatten vil øke med 50 millioner kroner i 2022, og 250 millioner kroner årlig fra 2023 til 2025. Økningen kommer hovedsakelig som følge av økte boligpriser.

Samlet sett øker kommunens økonomiske handlingsrom med mellom 504 og 695 millioner kroner årlig sammenlignet med det som lå inne i økonomiplanen for 2021 til 2024.

Det er ikke bare strømprisene som kommer til å merkes på lommeboka. I løpet av de fire neste årene skal den årlige vann- og avløpsavgiften øke med 1262 kroner.

– Hva tenker du om avgiftsnivået for Oslos befolkning?

– Det er ikke Oslo kommune som bestemmer strømprisen. Når det gjelder avgiftene på vann og avløp, så er vi nødt til å gjennomføre en helt nødvendig oppgradering. Dette er et løft vi er nødt til å ta, og det må finansieres av kommunens innbyggere gjennom vanngebyret, sier Wilhelmsen.

Les også

Frykter for utesteder til høsten: – Ikke støtteordninger i vente, bare gjeld

Kommentarer til denne saken