Gå til sidens hovedinnhold

Tingretten: 18-åring skal fengsles i fire uker

Oslo tingrett har avsagt sin kjennelse og vil fengsle 18-åringen som er siktet for drapsforsøk på Bjølsen lørdag kveld.

Retten fulgte politiets begjæring om å fengsle den siktede 18-åringen i fire uker med brev- og besøksforbud etter skytingen på Bjølsen lørdag kveld.

– Det var helt nødvendig at det ble fengsling med tanke på bevisforspillelsesfare. Vi trenger den tiden til å etterforske uten at siktede kan ta kontakt med vitner, eventuelle medsiktede eller fornærmede i saken, svarer politiadvokat Rita Parnas.

Hun svarer at det var bevisforspillelsesfare som var deres hovedgrunn til å begjøre 18-åringen fengslet, subsidiært risikoen for gjentakelsesfare for vold.

Den unge mannen har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

– Det er alltid ønskelig for politiet at siktede forklarer seg for oss slik at vi får høre deres versjon av saken. Det er ikke uvanlig at siktede ikke ønsker å forklare seg, svarer Parnas.

Les også

18-åring siktet for drapsforsøk – har nektet å forklare seg

Tok betenkningstid

– Han har tatt betenkningstid, som er helt greit å benytte seg av slik at han har de 14 neste dagene på seg til å vurdere en anke. Den eneste grunnen til at han tok betenkningstid, er fordi det gir forsvarer og siktede rom til å drøfte om han vil anke kjennelsen, svarer 18-åringens forsvarer Stian Mæland etter fengslingsmøtet.

Han presiserer:

– Det har ingenting å si med tanke på hvorvidt han erkjenner straffskyld eller ei.

18-åringen erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøket han er siktet for.

Etterforsker videre

Det er ikke klart hvor mange som var involvert i skyteepisoden. Vitner har observert tre personer løpe fra åstedet, men politiadvokaten svarer at de per mandag ettermiddag ikke har gjort ytterligere pågripelser i denne saken.

– Hva slags opplysninger gjorde at politiet pågrep 18-åringen?

– Jeg kan ikke si noe om det, men det er flere opplysninger som er samlet inn som gjorde at politiet fikk mistanke om siktede, svarer Parnas.

Hun kan ikke si noe mer om flere skal være involvert i hendelsen. Hun kan heller ikke svare på hva de vurderer som årsaken til skytingen.

Bevisforspillelsesfare i forbindelse med fengslingen knytter seg også opp mot denne mistanken om at flere kan være involvert.

Den fornærmede mannen i 20-årene er nå i en tilstand som gjør at han er i stand til å snakke med politiet. Det pågår avhør av mannen mandag formiddag.

Parnas vil ikke svare på hva slags tilstand mannen var i kort tid etter skytingen, og viser til at det er etterforskningshensyn som ligger bak dette.

Politiet har ikke avklart med helt sikkerhet hva som er det konkrete åstedet for skyteepisoden, men de vurderer at det skal ha skjedd utenfor bygården hvor fornærmede ble funnet.

Les også

Pågrepet i politiaksjon etter skyting – siktet for drapsforsøk

Les også

Ung mann skutt på Bjølsen – utenfor livsfare

– Inngripende

Mannens forsvarer viser til at 18-åringen ikke erkjenner straffskyld og dermed heller ikke ønsker å bli fengslet.

– Fire uker med brev- og besøksforbud, hvor inngripende synes han at det er med tanke på at han ikke erkjenner straffskyld?

– Det kan man tenke seg selv. Det er ikke noe behagelig å bli begjært fengslet hvis man mener man ikke er skyldig. Det er klart at det er inngripende, svarte 18-åringens forsvarer før fengslingsmøtet.

– Hvorfor har han ikke ønsket å forklare seg for politiet?

– Fordi det er en prosessuell rettighet han har, svarer forsvareren.

Han ønsker ikke å utdype mer om bakgrunnen for dette.

Etter møtet svarer Mæland om hva som var viktige argumenter for ham under fengslingsmøtet.

– Først å fremst forholdsmessigheten av å fengslingen når han er så ung. Han er tett opp til myndighetsalder, men er ikke gamle gutten. En fengslingssituasjon vil være uheldig for ham. Er man under 18 år skal det være særlige grunner til å varetektsfengsle, men nå er han så vidt fylt 18 og da virker det som om det er cart blanche for å fengsle. Men mentalt er det ikke så annerledes for ham og det er uheldig å varetektsfengsle, selv om siktelsen er alvorlig.

Politiadvokat Parnas kontrer:

– Helt uavhengig av alder, er det helt nødvendig med fengsling for å oppklare en sak hvor han ellers kan gå inn å påvirke og endre bevisbildet. Så er det dette med gjentakelsesdaren: når man er siktet for å utføre en så alvorlig handling ute på et offentlig sted, er det alvorlig.

Hun legger til at 18-åringen har en tidligere sak pågående mot seg som bidrar til deres argument om gjentakelsesfare.

Kommentarer til denne saken